atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kurz naj bi napadel "rdeče" tožilce, ki preganjajo "črne" politike

Deli na:
Kurz naj bi napadel "rdeče" tožilce, ki preganjajo "črne" politike

Avstrijski kancler Sebastian Kurz. - Foto: Profimedia

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je v Avstriji požel val razburjenja s kritikami na račun tožilstva. Specializiranemu tožilstvu, pristojnemu za gospodarsko korupcijo, je namreč v zaprtem krogu novinarjev očital, da deluje politično pristransko. Sedaj ga kritizirajo, da skuša vplivati na pravosodje, poročajo avstrijski mediji.

V Avstriji očitajo vodji Avstrijske ljudske stranke (ÖVP), da želi manj kot mesec dni po oblikovanju vlade z Zelenimi pravosodju nadeti uzdo. Povod za to je bil pogovor kanclerja z novinarji za zaprtimi vrati. Gre za brifinge, ki jih politiki občasno ponudijo za pojasnjevanje ozadja aktualnih dogodkov in veljajo za zaupne. Zadnji tak pogovor pa ni ostal za zaprtimi vrati.

Tednik Falter, ki sicer ni bil povabljen na omenjeni brifing, je prejšnji teden poročal ob navajanju drugih udeležencev, da je Kurz verbalno napadel tožilstvo. Gospodarsko korupcijsko tožilstvo je po mnenju Kurza sestavljeno iz mreže "rdečih" tožilcev, ki radi na podlagi anonimnih ovadb preganjajo "črne" politike in dokumente o tem posredujejo javnosti.

V Avstriji za "rdeče" veljajo socialdemokrati (SPÖ), za "črno" pa je še nedavno veljala ÖVP, ki je od leta 2017 sicer poznana tudi pod turkizno barvo.

Kurz je sicer zavrnil, da je s takšnimi besedami kritiziral tožilstvo, ni pa zanikal, da je kritičen do njih.

Po objavi so se zvrstile kritike opozicijskih strank. V liberalnem Neosu so opozorili, da želi Kurz nadeti korupcijskemu tožilstvu uzdo, podobno so se odzvali pri svobodnjakih (ÖVP), češ da želi Kurz obvladovati pravosodje. SPÖ je pozvala k pojasnitvi izjav.



V odgovor na kritike je Kurz v ponedeljek sklical srečanje s predstavniki in sindikati tožilstva, pridružila pa se jim je tudi pravosodna ministrica Alma Zadić iz vrst Zelenih. Opozicija je sicer označila srečanje za dodaten pritisk na pravosodje. V ponedeljek sta nato Kurz in Zadićeva sporočila, da so nujne reforme ter višje financiranje pravosodja. Oboje med drugim z namenom pospešitve postopkov in preprečevanja, da bi zaupni dokumenti prišli v javnost.

Kurzeva kritika tožilstva je povezana predvsem s t. i. afero kazino, kjer sumijo, da je pod prejšnjo vlado ÖVP-FPÖ enega od vodilnih položajev v državnih igralnicah protizakonito zasedel član FPÖ. Med osumljenimi pa niso le svobodnjaki, ampak tudi predstavniki ÖVP, poroča nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Kancler je v ponedeljek skušal še dodatno opozoriti na nedopustno vedenje tožilstva. Dva vidnejša novinarja sta mu namreč dejala, da so njuni mediji v preteklosti prejeli dokumentacijo od tožilcev. Se pa s tem Kurz ni znebil pritiskov opozicije. Neos in FPÖ sta namreč napovedala, da bosta vložila ovadbo proti neznanemu storilcu zaradi zlorabe položaja, za pričo pa sta navedla Kurza.

Tožilstvo na Dunaju je za avstrijsko tiskovno agencijo APA potrdilo, da so sicer samostojno uvedli preiskavo proti neznanim storilcem.

Kurz je v ponedeljek že potrdil, da je pripravljen pričati, če ga bodo poklicali. Ne zdi se mu pa smiselno izdati imen novinarjev, ki sta mu predala informacije. Ob tem je v televizijskih pogovorih ponovil svojo kritiko, da tožilstvo pogosto preiskuje ÖVP in predaja zaupne dokumente medijem.