Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kriza je Coca-Colo pregnala iz Grčije

Deli na:
Kriza je Coca-Colo pregnala iz Grčije

Foto: Reuters

Od krize močno pretreseno Grčijo je danes udarila še ena slaba novica. Največje podjetje v državi, Coca-Cola Hellenic, je napovedalo odhod iz države. Kot so pojasnili, si želijo bolj stabilnega gospodarskega okolja in nižjih davkov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Coca-Cola Hellenic je drugi največji polnilec pijač za ameriško podjetje Coca-Cola in skrbi za 28 držav. Gre za podjetje z največjo tržno kapitalizacijo v Grčiji, ta znaša okoli šest milijard evrov. Okoli 95 odstotkov njenih delničarjev prihaja izven Grčije, podobno je tudi razmerje poslovne aktivnosti, ki jo podjetje ustvari zunaj grških meja.

Podjetje, ustanovljeno leta 2000, se je za odhod iz Grčije odločilo, ker si želijo nižjih davkov. Izpostavili so tudi dejstvo, da grške banke še kar čakajo na dokapitalizacijo, v tem času pa so posojila podjetjem presahnila.

Coca-Cola Hellenic bo sedaj svoj sedež premaknila v Švico, primarna kotacija delnic pa bo namesto v Atenah potekala na londonski borzi. Proizvodna enota v Grčiji zaenkrat ne bo prizadeta, grška vlada pa bo na račun selitve izgubila več kot 20 milijonov evrov davčnih prihodkov letno.

Odkar je v Grčiji izbruhnila kriza, so državo zapustila številna podjetja. Med razlogi so pogosto globoka grška recesija ter visoki in predvsem nepredvidljivi davki. Tako je na primer ta teden svoj odhod že napovedal tudi grški mlečni velikan Fage. Svoj sedež bo preselil v Luksemburg.