pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kremlju sovražne ruske sile napadle ruske obmejne regije

Deli na:
Kremlju sovražne ruske sile napadle ruske obmejne regije

Pri ruskem Kursku so se spopadle proukrajinske skupine in ruska vojska. - Foto: Twitter

Ruska vojska je odbila napade proukrajinskih skupin, ki so poskušale zavzeti ozemlje v ruskih obmejnih regijah Belgorod in Kursk, je danes sporočilo ministrstvo za obrambo v Moskvi. Napadalci so po navedbah Kijeva izključno ruski državljani in nasprotniki Kremlja. Spopadi medtem še vedno potekajo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva je vojska z letali, raketami in topništvom "preprečila poskus kijevskega režima, da bi se prebil na obmejno ozemlje Rusije v regijah Belgorod in Kursk". Pri obrambi naj bi poleg ruske vojske sodelovali tudi pripadniki ruske zvezne varnostne službe FSB.

"Po velikih izgubah je bil sovražnik pregnan nazaj," je v izjavi še navedlo obrambno ministrstvo in dodalo, da se je prvi napad začel ob 1. uri po srednjeevropskem času, drugi pa je sledil tri ure pozneje.

Guverner regije Kursk Roman Starovojt je na omrežju Telegram sporočil, da je bil med spopadi ranjen en civilist. Župan mesta Kursk Igor Kutsak pa je napovedal, da bodo zaradi spopadov šole v mestu zaprte do petka, pouk pa bo v tem času potekal na daljavo.

Medtem je bil v kraju Prilesje v regiji Belgorod po besedah tamkajšnjega guvernerja Vjačeslava Gladkova ob strmoglavljenju ukrajinskega drona poškodovan trgovski objekt. Drug ukrajinski dron pa je zadel mestno hišo v Belgorodu, pri čemer sta bili poškodovani dve osebi, je dodal Gladkov.

Napadalci naj bi pripadali proukrajinskim oziroma protikremeljskim skupinam, in sicer Legiji Svobodna Rusija, Ruskemu prostovoljnemu korpusu in Sibirskemu bataljonu.

Spopadi v obeh regijah še vedno potekajo, pri čemer so ruske sile izgubile več oklepnih vozil, je sporočil predstavnik Legije Svobodna Rusija Aleksej Baranovski in poudaril, da namerava skupina svoje operacije razširiti tudi na druge ruske regije.

Ob tem je pojasnil, da so bili napadi načrtovani tako, da sovpadajo z ruskimi predsedniškimi volitvami, ki bodo potekale od petka do nedelje. "To sploh niso volitve. Gre za naslednjo fazo uzurpacije oblasti, oblikovanje Putinove diktature pod krinko volitev," je dodal.

Kmalu za tem je Legija Svobodna Rusija sporočila, da je zavzela obmejno vas Tjotkino v regiji Kursk in da so se ruske sile iz vasi umaknile, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah tiskovnega predstavnika ukrajinske vojaške obveščevalne službe Andrija Jusova so napadalci izključno ruski državljani. Kot je povedal za časnik Ukrajinska pravda, na ozemlju Rusije delujejo popolnoma samostojno, neodvisno in v okviru izvajanja svojega družbeno-političnega programa.