dreamstime_m_103868112 Odkrito.si

KONOPLJA - RASTLINA PRIHODNOSTI

Antonio Brasco, pogreb Svet24.si

FOTO: Antonio je pričakoval prazno cerkev, a se ...

čuječnost Svet24.si

Dokazano, kako čuječnost ubije stres

gozdarstvo Svet24.si

Gozdovi so pred klimatskimi izzivi, vendar smo na ...

Peter Fonda Svet24.si

Umrl je hollywoodski velikan, nikoli več ne bo ...

ana maria mitic 7 Njena.si

Ana Maria Mitič pokazala svojo družino

ines in denis Njena.si

Denisova kandidatka vroča spletna mačka

Svet

Kremelj: Tuji vohuni nadzirajo ruske znanstvenike

Deli na:
Kremelj: Tuji vohuni nadzirajo ruske znanstvenike

Foto: Profimedia - Kremelj v Moskvi, sedež ruske moči (fotografija je simbolična).

Tuji vohuni, ki bi radi pridobili podatke o ugotovitvah ruskih znanstvenikov, neprestano nadzorujejo ruske znanstvenike, so sporočili iz Kremlja. Tako so se odzvali na kritike nove direktive, ki poziva znanstvenike, naj se ne sestajajo s kolegi iz tujine, o vsakem srečanju, tudi o pogovoru ob kavi, pa morajo pripraviti poročilo.

"Seveda moramo biti previdni, saj so tuje obveščevalne službe v nizkem startu," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Dodal je, da so ruski znanstveniki, posebej mladi, tarča industrijskega in znanstvenega vohunjenja, ki deluje 24 ur na dan.

Priznal je sicer, da so nekatera določila direktive, ki jo je izdalo ministrstvo za znanost in izobraževanje, morda pretirana.

Direktiva med drugim uvaja obsežne birokratske ovire za tujce, ki obiščejo ruske institute. Med drugim jih mora vedno spremljati za to določen zaposleni, veliko je omejitev glede uporabe računalnikov, telefonov in posameznih naprav, tudi ur in daljnogledov.

Nekatere znanstvenike nova pravila spominjajo na zakonodajo iz časa Sovjetske zveze, ko so se znanstveniki s tujci lahko srečevali le v prisotnosti kolega.

Loading...