ralijan2MAX Svet24.si

Nataša Tič Ralijan: Če nimaš notranjega miru, ...

srečna ženska Dobra karma

12 astroloških znakov in hvaležnost do konca ...

frece1 Svet24.si

Veronika se je zbujala v mlaki krvi in blata, pol ...

Konji Svet24.si

FOTO: Shirani in dehidrirani konji le na varnem: ...

božične želje Dobra karma

Popoln postopek aktiviranja želja za leto 2020

lucija Njena.si

Kaj se je po snemanju zgodilo med Lucijo in ...

sara-rutar Njena.si

Sara Rutar šokirala z resnico o sebi

Svet

Kremelj: Tuji vohuni nadzirajo ruske znanstvenike

Deli na:
Kremelj: Tuji vohuni nadzirajo ruske znanstvenike

Kremelj v Moskvi, sedež ruske moči (fotografija je simbolična). - Foto: Profimedia

Tuji vohuni, ki bi radi pridobili podatke o ugotovitvah ruskih znanstvenikov, neprestano nadzorujejo ruske znanstvenike, so sporočili iz Kremlja. Tako so se odzvali na kritike nove direktive, ki poziva znanstvenike, naj se ne sestajajo s kolegi iz tujine, o vsakem srečanju, tudi o pogovoru ob kavi, pa morajo pripraviti poročilo.

"Seveda moramo biti previdni, saj so tuje obveščevalne službe v nizkem startu," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Dodal je, da so ruski znanstveniki, posebej mladi, tarča industrijskega in znanstvenega vohunjenja, ki deluje 24 ur na dan.

Priznal je sicer, da so nekatera določila direktive, ki jo je izdalo ministrstvo za znanost in izobraževanje, morda pretirana.

Direktiva med drugim uvaja obsežne birokratske ovire za tujce, ki obiščejo ruske institute. Med drugim jih mora vedno spremljati za to določen zaposleni, veliko je omejitev glede uporabe računalnikov, telefonov in posameznih naprav, tudi ur in daljnogledov.

Nekatere znanstvenike nova pravila spominjajo na zakonodajo iz časa Sovjetske zveze, ko so se znanstveniki s tujci lahko srečevali le v prisotnosti kolega.

loading...
Loading...