nostradamus Dobra karma

Nostradamus koronavirus napovedal že leta 1555!?

8bc81a5187af8fa9da5efc0dbcdc8de1 Svet24.si

"Rada te imam do lune," sporočila očetu svojih ...

pahor jansa bobo1 Reporter.si

Pustna povorka pri Pahorju: bodo vodje poslanskih ...

temperatura, bolezen, vročina Svet24.si

Slovenska turistka zbolela na smučanju v Italiji!...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

To so poslovneži, ki se rešujejo milijonskih ...

Domen Kumer Njena.si

Zaradi Domna Kumra jokala kot dež

vatroslav in valentina Njena.si

Ljubezen na vasi: Razkošno praznovanje ...

Svet

Kosovo s septembrom povsem suverena država

Deli na:
Kosovo s septembrom povsem suverena država

Foto: Reuters

Mednarodna skupina za upravljanje Kosova (ISG) je danes na srečanju na Dunaju sprejela odločitev o koncu nadzorovane neodvisnosti Kosova. V skladu z odločitvijo bo ta država septembra dobila polno suverenost.

Mednarodna skupina za upravljanje Kosova (ISG), ki jo tvori 25 držav, med njimi nekaj članic EU, ZDA in Turčija, je odločitev o koncu nadzorovane neodvisnosti Kosova napovedala že januarja, danes pa jo je tudi sprejela, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

"Mednarodna skupina za upravljanje je danes sprejela zgodovinsko in pomembno odločitev za Kosovo," je odločitev po srečanju skupine na sedežu avstrijskega zunanjega ministrstva komentiral kosovski premier Hashim Thaci.

Mednarodni civilni predstavnik za Kosovo Peter Feith, ki ga je imenovala ISG in ki bo zdaj s septembrom končal delo, je medtem dejal, da je Kosovo postalo "moderna, demokratična, večetnična" država, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


"Mednarodni nadzor se z današnjim dnem konča," pa je komentiral avstrijski zunanji minister Michael Spindelegger.

Kosovo je vse od Natovega bombardiranja leta 1999 pod neke vrste mednarodno upravo. 17. februarja 2008 je razglasilo neodvisnost in doslej ga je priznalo več deset držav, med njimi večina članic EU.

Mednarodno nadzorovano neodvisnost Kosova oz. neodvisnost, ki naj jo v prehodnem obdobju nadzoruje mednarodna skupnost, je predvidel načrt nekdanjega posebnega odposlanca ZN za Kosovo Marttija Ahtisaarija iz leta 2007.

K spoštovanju tega načrta se je Kosovo tudi zavezalo ob razglasitvi neodvisnosti leta 2008, ISG pa je januarja ocenila, da je izvajanje načrta prešlo v zaključno fazo in da prihaja čas za končanje nadzorovane neodvisnosti.

loading...
Loading...