ivan gale bobo1 Dobra karma

'Galeta pri aferi razkritja ni vodilo ...

soraja vučelić Svet24.si

FOTO: Soraja z novim priimkom, novo torbico in ...

_PPZ8368 Reporter.si

Aleksandra Pivec bi morala oditi že včeraj, ne ...

tovornjak, počena pnevmatika, izvoz unec Svet24.si

FOTO: Tovornjak s počeno pnevmatiko pristal na ...

01c863dd494d6a0448555e3498fbd7dc Necenzurirano

Ventilatorje prodali Orbanu na dan izbruha afere

križevniška-ulica, vandalizem Odkrito.si

Vandalizem v Ljubljani - Razkrivamo neverjetno ...

Zala Kralj in Gašper Šantl 3 Njena.si

Zalo Kralj zavrnili zaradi 'neustrezne' postave

Svet

Kosovo bo od Srbije zahtevalo vojno odškodnino

Deli na:
Kosovo bo od Srbije zahtevalo vojno odškodnino

Foto: Reuters

Kosovski premier Hashim Thaci je na zasedanju Varnostnega sveta ZN v New Yorku dejal, da bo njegova država od sosednje Srbije zahtevala odškodnino za vojno leta 1999. Srbski premier Ivica Dačić pa je zagotovil, da sedanja pogajanja na visoki ravni ne vodijo v priznanje Kosova.

Varnostni svet ZN je obravnaval zadnje četrtletno poročilo generalnega sekretarja ZN Bana Ki Moona o delovanju Misije ZN na Kosovu (Unmik). Seja bi morala biti na sporedu že februarja, vendar so jo preložili zaradi nadaljevanja pogajanj med visokimi predstavniki Beograda in Prištine pod pokroviteljstvom EU.

Banovo poročilo je podobno prejšnjim s pozivi k nadaljevanju dialoga in izogibanju potezam, ki bi poslabšale položaj, ter nizanjem nekaterih incidentov, kot so skrunitve srbskih grobov. Vendar pa je zaradi pogajanj tokratno poročilo nekoliko bolj optimistično, kar je na zasedanju Varnostnega sveta povedal tudi šef Unmika Farid Zarif.

Zarif je pogajanja označil za zgodovinska ter Dačića in Thacija označil za pogumna in vztrajna pogajalca, ob tem pa izrazil upanje, da bosta takšna ostala še naprej do končne rešitve. Tako Zarif kot tudi Ban Ki Moon sta povedala, da je bil od zadnjega zasedanja Varnostnega sveta na to temo dosežen bistven napredek.Člani Varnostnega sveta ZN so pozivali k nadaljevanju dialoga in izogibanju dejanjem, ki bi poslabšala položaj. Kitajski veleposlanik Li Baodong pa je posebej poudaril, da morajo ZN docela preiskati trgovino s človeškimi organi na Kosovu. Kitajska je zelo zaskrbljena in zahteva kaznovanje odgovornih.

Dačić je tudi tokrat zavrnil, da bi Srbija kdajkoli v prihodnosti priznala Kosovo, ter poudaril, da so pogajanja pod okriljem EU "statusno nevtralna" in ne vodijo v priznanje. Zatrdil je, da Srbija želi uspešen izid pogajanj.

Thaci pa je v odgovor dejal, da je Kosovo kot suvereno državo priznala več kot polovica članic ZN, zato je proces nepovraten.

Loading...