zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Koalicija proti IS se hvali, da je bilo od začetka napadov ubitih več kot 10.000 džihadistov

Deli na:
Koalicija proti IS se hvali, da je bilo od začetka napadov ubitih več kot 10.000 džihadistov

Foto: Reuters

Od začetka zračnih napadov mednarodne koalicije na položaje skrajne Islamske države pred več kot devetimi meseci je bilo ubitih več kot 10.000 džihadistov, je danes za francoski radio povedal namestnik ameriškega državnega sekretarja Antony Blinken, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Blinken sicer ni pojasnil, ali gre za izgube med džihadisti v Iraku ali Siriji ali skupaj.

Dodal je, da IS sedaj v Iraku nadzira 25 odstotkov manj ozemlja kot pred devetimi meseci, prav tako pa je bilo v tem času uničenih veliko njene opreme, umrli pa so tudi številni njeni pristaši.

V ločenem pogovoru za francoski radio je iraški veleposlanik v Franciji Farid Jasin prav tako danes dejal, da so zavezniki seznanjeni s pozivom Bagdada, da za boj proti IS potrebuje več orožja.

Kot je pojasnil, so Američani obljubili, da bodo Iraku kmalu poslali rakete, podobno pa naj bi tudi storila Francija, potekajo pa tudi pogovori o drugih projektih sodelovanja.

Tako Blinken kot iraški veleposlanik sta za francoski radio spregovorila dan po mednarodni konferenci v Parizu, na kateri so predstavniki koalicije proti IS pozvali k podpori Bagdadu, da iz rok IS ponovno zavzame ozemlje, ki jih je IS doslej osvojila.

Strategija koalicije proti IS je bila doslej deležna kritik, da se osredotoča samo na zračne napade in ne tudi na operacije na kopnem.

V katarski Dohi danes poteka ameriško-islamski svetovni forum, na katerem je predstavnik Washingtona v koaliciji proti IS, general John Allen posvaril, da bi lahko boj proti IS trajal generacijo ali več.

"Poraziti ideologijo IS bo najverjetneje trajalo generacijo ali več. A zmoremo in moremo se spopasti s tem izzivom. V obdobju, ko smo med seboj povezani kot kdajkoli v človeški zgodovini, je IS globalna grožnja," je še ocenil Allen. Posvaril je tudi, da je IS nova vrsta grožnje prav zaradi svoje izprijenosti.