nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kljubovalni francoski komik Dieudonne bo z novo predstavo nastopil v Parizu

Deli na:
Kljubovalni francoski komik Dieudonne bo z novo predstavo nastopil v Parizu

Foto: Reuters

Sporni francoski komik Dieudonne je dobil zeleno luč za nastop s svojo novo predstavo v Parizu, je včeraj sporočil njegov odvetnik. S predstavo z naslovom Asu Zoa je nadomestil predstavo Zid, ki je bila po mnenju mnogih protisemitska in so jo oblasti v različnih francoskih mesti po navodilu notranjega ministrstva prepovedale.

Nova predstava, s katero je včeraj nastopil v Parizu, vključuje glasbo, pantomimo in "nekaj gibov taiji", je pred dnevi na Facebooku zapisal 47-letni komik in dodal, da jo je spisal v treh nočeh. Dieudonnejev odvetnik Jacques Verdier pa je poudaril, da gre pri novi predstavi za "drugačno tematiko" in da se prepoved nanaša le na predstavo Zid.

Več mest, med njimi Bordeaux, Orleans in Nantes, je minuli teden prepovedalo Dieudonnejev nastop, ker se bojijo spopadov med njegovimi privrženci in protestniki. Komik razburja z domnevno protisemitskimi predstavami, v katerih na primer urinira na Zid objokovanja, in tudi z značilno gesto "quenelle", ki jo nekateri opisujejo kot obratni nacistični pozdrav. Po besedah Dieudonneja gre sicer le za gesto, ki izraža nasprotovanje sistemu.

Sodišče v francoskem Nantesu je v četrtek odpravilo prepoved nastopanja, ki so jo Dieudonneju izrekle lokalne oblasti, a je vrhovno sodišče kasneje odločitev nižjega sodišča razveljavilo. Neuspešno za komika so se iztekle tudi sodne bitke proti prepovedi predstave v drugih mestih.