kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kitajski že primanjkuje zaščitne opremo za boj proti novemu koronavirusu

Deli na:
Kitajski že primanjkuje zaščitne opremo za boj proti novemu koronavirusu

V Celovcu se je pojavil sum, da ima neka oseba virus, ki ga še niso ovrgli. - Foto: sta

Kitajska je danes sporočila, da zaradi širjenja novega koronavirusa nujno potrebuje zaščitno opremo. Ameriške ukrepe proti širjenju virusa, ki vključujejo prepoved vstopa Kitajcev, pa so v Pekingu označili za širjenje panike.

"Kitajska trenutno potrebuje zaščitne maske, zaščitne obleke in zaščitna očala," je povedala tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Chunying. Na zunanjem ministrstvu so ob tem navedli, da so jim Južna Koreja, Japonska, Kazahstan in Madžarska že darovale zaščitno opremo.

Na ministrstvu za industrijo so ob tem pojasnili, da potekajo postopki za dobavo dodatnih mask iz Evrope, Japonske in ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ponudba in povpraševanje po maskah sta po navedbah ministrstva uravnotežena, saj so jih začele kitajske tovarne po praznikih ob kitajskem novem letu znova proizvajati. Trenutno delujejo na od 60 do 70 odstotkih zmogljivosti. Pri polni zmogljivosti jih sicer lahko proizvedejo okoli 20 milijonov na dan.

Nošenje zaščitnih mask je zaradi širjenja novega koronavirusa obvezno v provinci Hubei, kjer je virus izbruhnil, in še številnih drugih provincah in mestih. Med njimi so province Sečuan Guangdong, Jiangxi in Lianoning ter mesto Nanjing. Vse skupaj mora torej maske nositi več kot 300 milijonov prebivalcev.



Vse več držav po svetu se odloča za odpovedi letov v in iz Kitajske, zavračajo pa tudi Kitajce in tujce, ki so obiskali Kitajsko. Za ta ukrep so se med drugim odločile ZDA.

Tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva je danes ZDA obtožila, "da niso zagotovile nobene ključne pomoči", ampak s svojim ukrepom zgolj širijo paniko.

Povedala je še, da so pljučnico, ki jo povzroča koronavirus, na Kitajskem odkrili pri 16 tujcih. Od tega sta dva že zapustila bolnišnico.

Po zadnjih podatkih je virus na Kitajskem zahteval 362 smrtnih žrtev, okuženih pa je več kot 17.000 ljudi. Prvo smrtno žrtev zunaj države izbruha je virus zahteval v nedeljo na Filipinih.