vesolje Dobra karma

Tedenska astrološka napoved: ne podlezite ...

naya-rivera, avtomobil, izginotje Svet24.si

Med iskalno akcijo za pogrešano igralko naleteli ...

UV-plenkovic jansa-ziga zivulovic jr-bobo Reporter.si

Zmagovita lekcija iz Zagreba: kaj se lahko Janez ...

aleš hojs, janez janša, igor bavčar Svet24.si

Pravljica iz kraljestva Trstenjakove o ...

furs, davčna-utaja, kotnikova-5 Necenzurirano

Davčni utajevalci na Počivalškovem pragu

Zoran Janković Odkrito.si

Je Zoran Janković resno bolan?

Luka Basi Njena.si

Žalostna nedelja Luke Basija

Svet

Kitajski hekerji razkrivajo ameriške vojaške skrivnosti

Deli na:
Kitajski hekerji razkrivajo ameriške vojaške skrivnosti

Foto: Reuters

Ameriški časopis Washington Post je včeraj objavil doslej tajne ugotovitve poročila, ki trdi, da so kitajski računalniški vlomilci uspešno vdirali v omrežja s podatki o številnih ključnih obrambnih in oborožitvenih sistemih ZDA. Kitajci na ta način hitreje zmanjšujejo zaostanek za ZDA.

Gre za poročilo odbora za obrambno znanost, ki svetuje ameriški vladi pri teh vprašanjih. Poročilo je bilo javno objavljeno že januarja, Washington Post pa se je dokopal do doslej tajnih delov poročila in jih objavil.

Poročilo med drugim ugotavlja, da so ZDA izjemno slabo pripravljene na tovrstno "kibernetsko" vojno. Kitajske sicer ne obtožuje kraje podatkov, vendar pa drugega sklepa skoraj ni mogoče izpeljati.

ZDA sicer Kitajsko že več let potihoma in na glas obtožujejo organizirane kampanje za krajo informacij visoke tehnologije na obrambnem in civilnem področju. Poročilo pravi, da je bila najbolj uspešna sezona lova kitajskih hekerjev obdobje med letoma 1999 in 2009. V tem času so prišli do informacij o več kot 20 kritičnih sistemih protiraketne obrambe, sodobnih ladjah in letalih.Med drugim naj bi prišli do podatkov o sistemu protiraketne obrambe kopenske vojske patriot, o sistemu protiraketne obrambe mornarice aegis, o podatkih za lovska letala F/A-18, F-35, o podatkih za novo bojno ladjo, o helikopterjih blackhawk in o križancu med letalom in helikopterjem V-22 Osprey.

Na poročanje Washington Posta se je odzval tudi tiskovni predstavnik Pentagona George Little, ki je zatrdil, da tovrstne grožnje jemljejo zelo resno in so sprejeli ustrezne ukrepe za zaščito. Little je zavrnil ugibanja, da tovrstni vdori v sisteme zmanjšujejo ameriško tehnološko prednost ali zmanjšujejo obrambne zmogljivosti.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney pa je zagotovil, da je obramba pred računalniškimi napadi na vrhu prioritet administracije in predsednik ZDA Barack Obama bo o tem govoril s kitajskim kolegom Xi Jinpingom naslednji mesec na srečanju v ZDA. "Gre za vprašanje, ki ga damo na dnevni red na vseh ravneh naših srečanj s kitajskimi sogovorniki," je zagotovil Carney.

Loading...