Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kitajska in Rusija zavračata tuje posredovanje v Siriji

Deli na:
Kitajska in Rusija zavračata tuje posredovanje v Siriji

Foto: Reuters

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov in njegov kitajski kolega Yang Jiechi sta danes v telefonskem pogovoru znova izrazila nasprotovanje morebitnemu tujemu posredovanju v Siriji in podprla režim sirskega predsednika Bašarja al Asada, je sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

Lavrov in Jiechi sta v telefonskem pogovoru razpravljala o prihodnji strategiji dveh velesil pri reševanju sirske krize. Manj kot mesec dni potem, ko sta Peking in Moskva blokirala sprejem resolucije o Siriji v VS ZN, "sta strani ponovno potrdili skupno stališče", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Moskva in Peking si prizadevata za "hiter konec vsakršnega nasilja v Siriji in za začetek mirovnih pogovorov med predstavniki sirskih oblasti in tamkajšnje opozicije brez predpogojev ter brez tujega vmešavanja v sirske zadeve", je še zapisalo rusko zunanje ministrstvo.

Slednje sicer ni pojasnilo, za katere bodoče ukrepe sta se dogovorili državi, ki ostro nasprotujeta kakršnikoli tuji vojaški prisotnosti v Siriji.



Tudi zahodne velesile so doslej zavračale možnost vojaškega posredovanja v Siriji, razmišljajo pa o humanitarni misiji za Sirijo, v okviru katere bi pomagali civilistom. Za tovrstno misijo pa bi bila morda potrebna zaščita manjšega kontingenta tujih sil.

Na kitajsko in rusko blokado resolucije, s katero bi VS ZN obsodil nasilje v Siriji, so letele številne kritike. V Siriji je neuspehu reševanja krize v VS ZN sledilo nadaljevanje nasilja tamkajšnjih vojaških sil nad protivladnimi protestniki in ofenziva na mesto Homs.

V Tuniziji se bo sicer v petek sestala skupina držav prijateljic Sirije, ki vključuje ZDA, evropske in arabske države. Predstavniki skupine, ki podpira miroljubne cilje sirske opozicije, naj bi razpravljali o zaostritvi sankcij proti Damasku ter ukrepih za sklenitev premirja v Siriji in za dostavo humanitarne pomoči na najbolj prizadeta območja.