favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ruski minister: Prizemljeno sirsko letalo je peljalo zakonito blago

Deli na:
Ruski minister: Prizemljeno sirsko letalo je peljalo zakonito blago

Foto: Reuters

Sirsko letalo, ki so ga v Turčiji zaradi domnevno sumljivega tovora v sredo prisilili k pristanku, je na krovu prevažalo rusko opremo za radarske postaje, kar je bil zakonit tovor v skladu z mednarodnim pravom, je včeraj dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

V prvem odzivu na incident s sirskim potniškim letalom, ki sta ga turški letali prisili k pristanku, je Lavrov dejal, da je tovor na letalu povsem ustrezal določilom mednarodnih konvencij. Obenem je dejal, da bi lahko opremo uporabljali tako v civilne kot tudi vojaške namene.

Kot je dejal, bo rusko podjetje, ki je opremo poslalo v Sirijo, od Turčije zahtevalo, naj tovor vrne. Imen ruskega podjetja in prejemnika tovora v Siriji sicer ni navedel. Po njegovih besedah so bili ob natovarjanju tovora izdani in izpolnjeni vsi potrebni dokumenti, prevažanje tovrstnega tovora s potniškimi letali pa da je povsem normalna praksa.

Turška vlada, ki je za preiskavo ruskega tovora zaprosila Natovega strokovnjaka za orožje, je Sirijo obtožila, da je na potniškem letalu, ki je letelo iz Moskve, prevažalo strelivo in vojaško opremo za sirsko obrambno ministrstvo. Lavrov je te trditve zanikal in poudaril, da na krovu letala "ni bilo in ni moglo biti orožja".


Ruski mediji so sicer včeraj poročali, da naj bi bilo na letalu 12 zabojev z deli za sistem za zgodnje alarmiranje, ta tovor pa naj nikakor ne bi ogrožal potnikov.

Turški mediji so medtem včeraj poročali, da Turčija načrtuje okrepitev svoje vojaške prisotnosti na meji s Sirijo. Po navedbah časnika Hurriyet bodo na jugovzhod države namestili 15 vojaških letal, v regijo pa bodo pripeljali tudi dodatnih 60 tankov, tako da bo njihovo skupno število doseglo 250.

Francoska tiskovna agencija AFP, ki je navedla diplomatske vire, pa je poročala, da naj bi Carigrad v soboto obiskal posebni odposlanec ZN in Arabske lige za Sirijo Lakhdar Brahimi, ki se bo o poglabljanju napetosti v sirsko-turških odnosih pogovarjal s tamkajšnjim zunanjim ministrom Ahmetom Davutoglujem. S slednjim se bo sicer v soboto o sirski krizi pogovarjal nemški zunanji minister Guido Westerwelle.

V Siriji so medtem uporniki po lastnih navedbah prevzeli nadzor nad avtocesto, ki povezuje Damask s severno provinco Alep. To naj bi otežilo nameščanje dodatnih vojaških sil, zvestih predsedniku Bašarju al Asadu, na območju. Strani se sicer že mesece spopadata za nadzor nad najpomembnejšim sirskim gospodarskim središčem.