sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hitro, preden si Putin premisli: Hodorkovski takoj po prihodu iz zapora odletel v Berlin

Deli na:
Hitro, preden si Putin premisli: Hodorkovski takoj po prihodu iz zapora odletel v Berlin

Foto: Reuters

Najbolj znani ruski zapornik in oster kritik Kremlja Mihail Hodorkovski, ki je bil danes po več kot desetih letih za zapahi izpuščen na prostost, je prispel v Berlin, je sporočilo nemško zunanje ministrstvo.

Na zunanjem ministrstvu so potrdili, da je Hodorkovski prispel na berlinsko letališče Schönefeld z letalom iz Rusije. Vir na ministrstvu je sporočil, da je Hodorkovskemu pri pripravah na potovanje pomagalo nemško veleposlaništvo v Moskvi.

Nemška tiskovna agencija dpa je poročala, da je Hodorkovskega na berlinskem letališču pričakal nekdanji nemški zunanji minister Hans-Dietrich Genscher. Dolgoletni vodja nemške diplomacije (1974-1992) je prosil nemško elektronsko podjetje OBO Bettermann, ki posluje z Rusijo, naj posodi svoje letalo za prevoz Hodorkovskega v Nemčijo.

Kanclerka Angela Merkel je pozdravila vlogo, ki jo je Genscher odigral iz ozadja. "Nemška vlada ceni prizadevanja nekdanjega ministra Genscherja, ki je intenzivno delal na primeru iz ozadja," je sporočil tiskovni predstavnik Steffen Seibert.

Po navedbah prič je zasebno letalo s Hodorkovskim na krovu pristalo na delu letališča za poslovno letalstvo, kjer sta ga pričakala vsaj dva avtomobila in policijsko spremstvo. Kam je odšel, za zdaj ni znano, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nekdaj najbogatejši Rus je v izjavi, ki jo je objavil na svoji uradni spletni strani, zanikal, da bi v svoji prošnji za pomilostitev priznal krivdo. "12. novembra sem se obrnil na predsednika Rusije s prošnjo za pomilostitev, povezano z družinskimi razmerami, in vesel sem ob pozitivni odločitvi. Vprašanje krivde ni bilo omenjeno," je zatrdil. Ob tem se je zahvalil Genscherju, ker se je "osebno vpletel v mojo usodo".

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes podpisal dekret o pomilostitvi Hodorkovskega, potem ko je v četrtek na letni novinarski konferenci na presenečenje vseh sporočil, da ga je bivši tajkun prosil za pomilostitev, pri čemer je kot razlog navedel bolezen svoje matere.