sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kitajska centralna banka večinoma dvignila azijske borze

Deli na:
Kitajska centralna banka večinoma dvignila azijske borze

Foto: Reuters

Osrednje azijske borze se po negativnem nizu in po turbulentnem uvodu v današnje trgovanje večinoma gibljejo v pozitivnem območju. Strahove vlagateljev glede usode kitajskega gospodarstva je nekoliko pomirila kitajska centralna banka, ki je v torek znižala obrestne mere.

Indeks Nikkei 225 je trgovanje tako sklenil 3,2 odstotka nad izhodiščem in tako prekinil niz šestih zaporednih negativnih zaključkov trgovanja, v katerem je izgubil 13 odstotkov.

Najbolj je panika zaradi upočasnjevanja kitajske gospodarske rasti v zadnjem času udarila na obeh ključnih kitajskih borzah. V Šanghaju, kjer trgovanje še poteka, se je osrednji indeks najprej znižal, nato začel rasti, zdaj pa se delnice spet v povprečju cenijo za 0,35 odstotka. hongkonški osrednji indeks pa pridobiva vsega 0,07 odstotka.

Seulski Kospi se je okrepil za 2,57 odstotka, tajvanski osrednji indeks se je zvišal za 0,52 odstotka, sydneyjski All Ordinaries pa za 0,59 odstotka. Osrednji indeks singapurske borze se krepi za 0,45 odstotka.

Vlagatelje je danes vsaj nekoliko pomirila kitajska centralna banka, ki je v torek znižala ključno obrestno mero za 0,25 odstotne točke na 4,6 odstotka ter obenem zmanjšala delež obveznih rezerv bank. tako naj bi povečala količino denarja v obtoku in spodbudila gospodarsko dejavnost.

Različni ukrepi kitajskih oblasti za spodbuditev gospodarstva za zdaj vlagateljev niso prepričali, tokrat pa je bil učinek nekoliko večji. A negotovost ostaja velika, pretirana upočasnitev kitajskega gospodarskega motorja pa bi lahko imela občutne posledice za svetovno gospodarstvo.

Indeksi na newyorških borzah so torkovo trgovanje kljub začetni rasti po odločitvi kitajske centralne banke končali s padci. Industrijski indeks Dow Jones je trgovanje sklenil 1,29 odstotka nižje kot v ponedeljek. Tehnološki indeks Nasdaq je izgubil 0,44 odstotka, indeks 500 največjih ameriških podjetij S&P 500 pa 1,35 odstotka.