Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kijev: Moskva želi nuklearko Zaporožje priključiti na Krim

Deli na:
Kijev: Moskva želi nuklearko Zaporožje priključiti na Krim

Rusko obstreljevanje Zaporožja - Foto: YouTube

Ruske sile, ki zasedajo jedrsko elektrarno v Zaporožju, želijo to nuklearko povezati z omrežjem na Krimu, s tem pa ji lahko škodujejo, so v torek opozorili pri ukrajinskem operaterju Energoatom. Medtem je Moskva za četrtek zahtevala sestanek Varnostnega sveta Združenih narodov, na katerem bi razpravljali o nedavnem obstreljevanju nuklearke.

Vodja ukrajinske jedrske agencije Energoatom Petro Kotin je na ukrajinski televiziji opozoril, da ruska vojska v jedrski elektrarni Zaporožje izvaja načrt ruskega operaterja Rosatom, katerega cilj je priključitev elektrarne na električno omrežje Krima, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vendar pa bi bil postopek preklopa na povezavo s Krimom zaradi odklopa od ukrajinskega sistema napajanja zelo nevaren, je opozoril Kotin. "Za to je treba najprej odklopiti električne vode elektrarne, ki so povezani z ukrajinskim energetskim sistemom. Od 7. do 9. avgusta so Rusi že poškodovali tri daljnovode," je pojasnil vodja Energoatoma

Kot je dodal, je jedrska elektrarna trenutno povezana z le enim daljnovodom, kar je izjemno nevarno. Ko bo odklopljen še zadnji daljnovod, bodo hlajenje elektrarne poganjali le še generatorji na dizelski pogon, kar pomeni, da bo vse odvisno od njihove zanesljivosti in zalog goriva, navaja AFP.

Medtem so ruske sile v torek pričele v nuklearki nameščati sistem zračne obrambe, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa potrdil vodja proruske uprave v regiji Zaporožje Jevgenij Balicki. Razlog za krepitev obrambe so nedavna obstreljevanja elektrarne, za katera sprti strani obtožujeta druga drugo. Balicki je ob tem zagotovil, da elektrarna deluje normalno, električni vodi in poškodovane reaktorske enote pa so bili popravljene.



Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v ponedeljek dejal, da je vsak napad na jedrsko elektrarno samomorilsko dejanje, medtem ko so se tako iz ZN kot iz Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) vrstila opozorila glede tveganja za jedrsko nesrečo. Generalni direktor IAEA Rafael Grossi je kasneje sicer dejal, da zaradi sobotnega obstreljevanja "ni neposredne nevarnosti za jedrsko varnost", potem ko so strokovnjaki ocenili informacije, ki jih je posredovala Ukrajina.

Rusija je v torek zahtevala, da se v četrtek dopoldne v New Yorku sestane Varnostni svet ZN. Na njem naj bi Grossi 15-članskemu svetu poročal o razmerah v nuklearki. Iz Moskve so sporočili, da so pripravljeni podpreti obisk opazovalcev IAEA v elektrarni. "Naša stran je pripravljena zagotoviti največjo možno pomoč pri reševanju organizacijskih vprašanj," so v torek po navedbah dpa dejali na ruskem zunanjem ministrstvu.

Lokalne oblasti v regiji Zaporožje so danes zagotovile, da imajo v primeru jedrske nesreče v Zaporožju pripravljene načrte za evakuacijo prebivalstva, ki se redno prilagajajo vsakokratnim razmeram, poroča ruska državna tiskovna agencija Tass.

Večino regije Zaporožje so kmalu po začetku invazije zasedle ruske sile, ki pa ne obvladujejo istoimenske regionalne prestolnice. Kljub temu so se oblasti odločile, da bodo v prihodnje tam izvedli referendum o priključitvi regije Rusiji.