Revija Reporter
Svet

"Igra z ognjem" v Zaporožju: največja evropska nuklearka na pragu katastrofe

STA
1 271

7. sep. 2022 7:52 Osveženo: 7:54 / 07. 9. 2022

Deli na:

Zaporožje

Twitter

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je včeraj po objavi poročila o stanju v jedrski elektrarni v Zaporožju tudi v Varnostnem svetu ZN pozval k prenehanju vseh vojaških aktivnosti v nuklearki in njeni okolici ter dejal, da se "igramo z ognjem", poročajo tuje tiskovne agencije.

Grossi se je danes po objavi poročila misije IAEA na daljavo udeležil zasedanja Varnostnega sveta ZN v New Yorku in posvaril, da se "lahko zgodi nekaj zelo, zelo katastrofalnega". Po njegovih besedah je treba nemudoma ustaviti vsakršno obstreljevanje objekta, odstraniti vsa vojaška vozila iz območja nuklearke in zagotoviti zunanje napajanje reaktorjev.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres se je pridružil Grossijevemu pozivu ter ob tem pozval Rusijo in Ukrajino, naj se čim prej dogovorita o območju brez izvajanja vojaških aktivnosti v okolici jedrske elektrarne.

"Trenutne razmere so nevzdržne. Najboljši ukrep za zagotovitev varnosti objekta in okoliških prebivalcev je, da se oboroženi spopadi na območju elektrarne takoj končajo," je Guterres dejal na zasedanju Varnostnega sveta ZN.

"Jedrska elektrarna v Zaporožju in njena okolica nikakor ne smeta biti tarča obstreljevanja ali platforma za vojaške operacije", je še dejal generalni sekretar in dodal, da je nujno treba sprejeti začasne ukrepe, da bi preprečili morebitno jedrsko nesrečo.

Rusija pa je medtem izrazila obžalovanje, da poročilo IAEA ni neposredno obtožilo ukrajinskih sil za obstreljevanje območja elektrarne. "Obžalujemo, da v vašem poročilu ni neposredno naveden vir obstreljevanja," je dejal ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija.

Predstavniki zahodnih sil so njegove pripombe složno zavrnili in dejali, da temeljno težavo predstavljata ruska invazija in okupacija elektrarne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nuklearka v Zaporožju v osrednji Ukrajini je največja v Evropi, v začetku marca pa je nadzor nad njo prevzela ruska vojska. Strah pred jedrsko katastrofo se je povečal po tem, ko so se v začetku julija okrepili spopadi v okolici elektrarne. Odgovornost za obstreljevanje Rusija in Ukrajina stalno prelagata druga na drugo.