Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kerry opozarja Moskvo, da ogroža regionalno varnost

Deli na:
Kerry opozarja Moskvo, da ogroža regionalno varnost

Foto: Reuters

Ameriški zunanji minister John Kerry je ponoči opozoril Moskvo, da ogroža mir in varnost v regiji, ko namešča svoje sile v Ukrajini. Opozoril jo je tudi, da bo to močno škodovalo ameriško-ruskim odnosom. Ruskega kolega je poklical tudi ameriški obrambni minister Chuck Hagel in posvaril, da Moskva krši svoje mednarodne obveznosti.

Po sobotnem uro in pol dolgem telefonskem pogovoru med predsednikoma ZDA in Rusije, med katerim je Barack Obama pozval Vladimirja Putina, naj takoj umakne vojsko iz Ukrajine, ali pa se bo moral soočiti s posledicami, sta se v diplomatsko ofenzivo podala tudi Kerry in Hagel.

"Če ne bo prišlo do takojšnjih konkretnih ukrepov Rusije za zmanjšanje napetosti, bodo posledice za ameriško-ruske odnose in za ruski položaj v mednarodni skupnosti zelo daljnosežne," je Kerry zapisal v izjavi za javnost.

Dejanja Moskve niso le v nasprotju z mednarodnimi dogovori, ampak tudi "grožnja miru in varnosti Ukrajine in širše regije," je še zapisal ameriški državni sekretar, kot povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Priznal je, da je Rusija lahko zaskrbljena zaradi političnih dogodkov v Ukrajini. "Od prvega dne jasno zatrjujemo, da priznavamo in spoštujemo ruske vezi z Ukrajino in njeno zaskrbljenost zaradi ravnanja z etničnimi Rusi. Vendar se je teh skrbi treba lotiti na način, ki ne krši suverenosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine, na način, da se neposredno pogovarja z ukrajinsko vlado," je dejal Kerry.

Podobno je bilo sporočilo ameriškega obrambnega ministra Hagela svojemu ruskemu kolegu Sergeju Šojguju. Po telefonu mu je izrazil globoko zaskrbljenost zaradi ruskega vojaškega posredovanja v Ukrajini in opozoril, da če Rusija ne bo spremenila stanja na terenu, "tvega dodatno nestabilnost v regiji, izolacijo v mednarodni skupnosti in stopnjevanje napetosti, ki bo ogrozilo evropsko in mednarodno varnost".