favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ker je Twitter zbrisal čivk nigerijskega predsednika, je Nigerija ugasnila Twitter

Deli na:
Ker je Twitter zbrisal čivk nigerijskega predsednika, je Nigerija ugasnila Twitter

Nigerijskiemu predsedniku Buhariju je Twitter zbrisal čivk, bivšega ameriškega predsednika Trumpa pa je kar zbrisal. - Foto: Profimedia

Nigerijska vlada je v petek sporočila, da je "za nedoločen čas" ustavila delovanje spletnega družbenega omrežja Twitter v državi. Do tega ukrepa prihaja nekaj dni potem, ko je Twitter zbrisal čivk z računa predsednika Muhammaduja Buharija zaradi kršitev pravil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nigerijsko ministrstvo za informiranje je odločitev utemeljilo z "nenehno uporabo te platforme za dejavnosti, ki lahko spodkopljejo korporativen obstoj Nigerije". Dodalo je, da bo ukinilo tudi Twitter račun ministrstva.

Eden od telekomunikacijskih operaterjev, ALTON je sporočil, da je deloval v skladu z navodili pristojnega regulatorja in ustavil dostop do Twitterja. Portal NetBlocks, ki nadzoruje delovanje spletnih strani po vsem svetu, je potrdil, da je dostop do te platforme na vodilnih omrežjih v državi omejen.

Še en operater, ATCON, je medtem javil, da prav tako spoštuje navodila oblasti, a obenem dodal, da si prizadeva za "čim prejšnjo razrešitev ustavitve".

Sam Twitter je v odzivu označil odločitev nigerijske vlade kot "globoko zaskrbljujočo". "Zadevo preiskujemo. Več bomo lahko povedali, ko bomo več vedeli," so dodali.

Twitter je v sredo zbrisal zapis na Buharijevem računu, v katerem je ta nedavne nemire na jugovzhodu države povezal z državljansko vojno.

Organizacije za zaščito človekovih pravic in analitiki so odločitev nigerijske vlade za ustavitev delovanja Twitterja kritizirale. "Gre za jasen poskus omejevanja izražanja mnenj in dušenja državljanskega prostora," so zapisali pri Human Rights Watchu.