Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

andrej-hofer 1 Njena.si

Razočaranje za gledalce: Andrej Hofer ne bo ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Dunaju je podivjan pes raztrgal dojenčka, zato je za nevarne pse odslej obvezen nagobčnik

Deli na:
Na Dunaju je podivjan pes raztrgal dojenčka, zato je za nevarne pse odslej obvezen nagobčnik

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Po smrtonosnem napadu podivjanega psa na dojenčka so na Dunaju sprejeli zakon, ki lastnikom nevarnih psov nalaga, pa živali obvezno opremijo z nagobčnikom, lastniki sami pa ne smejo imeti več kot 0,5 promila alkohola v krvi.

Objavljamo sporočilo Predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani:

Psi s seznama nevarnih psov morajo po sprejetju novele zakona na področju vzreje živali odslej nositi nagobčnik in biti na povodcu. Delež alkohola v krvi njihovih lastnikov pa ne sme presegati 0,5 promilov. Povod za novelo je bil napad psa na dojenčka, ki je podlegel poškodbam.

Dunajska zakonodaja na področju vzreje živali je že sedaj najstrožja v Avstriji. Od leta 2010 je na Dunaju obvezno opravljanje izpita za lastnike določenih pasem psov. Pri sestavljanju seznama nevarnih pasem so strokovnjaki upoštevali pogostost napadov in moč ugriza ter za nevarne označili naslednje pse: bulterierje, rotvajlerje, ameriške staffordske terierje, staffordske bulterierje, neapeljske, španske in argentinske mastife, pitbulterierje, tosa inuje, brazilske file, bulmastife in argentinske doge. Enako velja tudi za mešance teh pasem.


Izpit, pri katerem dokažejo, da imajo svojega psa pod kontrolo, morajo vsaki dve leti opraviti lastniki, starejši od 16 let. Od uvedbe je izpit opravilo 6.576 lastnikov in število ugrizov je v treh letih upadlo za 63 odstotkov. Konec 2017 je bilo na Dunaju prijavljenih 55.581 psov, med njimi šest odstotkov oz. 3.300 tako imenovanih nevarnih psov.

Novela, ki bo še letos stopila v veljavo, za lastnike nevarnih psov v prvi vrsti prinaša naslednje obveznosti. Svojim psom bodo morali nadeti nagobčnik in jih voditi na povodcu, za same lastnike pa novela omejuje stopnjo alkohola v krvi, ki enako kot pri vozniku ne sme preseči 0,5 promilov. Če pes brez nagobčnika ugrizne osebo, je takojšnja posledica odvzem psa.

Prav tako mora lastnik ob kršitvi obveznega nošenja nagobčnika plačati kazen v višini 200 evrov in opraviti obvezno šesturno usposabljanje s pasjim trenerjem. Ob ponovni kršitvi mora lastnik še enkrat opraviti izpit za vodenje psa, ob tretji kršitvi pa se mu pes odvzame. Kazen za sprehajanje psa brez povodca znaša 100 evrov, za preseganje 0,5 promilov alkohola v krvi pa je najnižja kazen 1.000 evrov.

Za pasme, ki niso na seznamu, je predpisana uporaba nagobčnika ali povodca, na vozilih javnega prometa in v večjih množicah ljudi pa za vse pse velja uporaba obojega.