profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kdo je vohunil za evropskim komisarjem in poskušal vdreti v njegov iPhone?

Deli na:
Kdo je vohunil za evropskim komisarjem in poskušal vdreti v njegov iPhone?

Didier Reynders - Foto: Profimedia

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders in več drugih visokih uradnikov Evropske komisije naj bi bilo lani tarča napada z izraelsko vohunsko programsko opremo, danes poroča tiskovna agencija Reuters. Ali je bil napad uspešen, ni znano. V komisiji tega niso želeli komentirati.

Dva vira pri EU sta za Reuters potrdila, da so bili Reynders in še štirje drugi uslužbenci tarča napada s programsko opremo ForcedEntry, ki jih je izraelsko tehnološko podjetje NSO Group prodajalo tujim obveščevalnim agencijam za nadzor na mobilnimi telefoni iPhone. NSO se je sicer znašel sredi afere, povezane z vohunsko opremo Pegasus, s katero je več evropskih vlad sledilo novinarjem, aktivistom in politikom.

Komisija je postala pozorna, potem ko je podjetje Apple več tisoč uporabnikom mobilnih telefonov iPhone novembra lani poslalo sporočilo, da so "tarča napadalcev, ki jih podpira država", sta povedala vira pri EU.

Tehnik pri komisiji je tako konec novembra uslužbencem poslal elektronsko pošto o izraelski vohunski opremi in jih pozval, naj bodo pozorni na morebitna dodatna opozorila Appla, poroča Reuters. "Glede na vaše pristojnosti ste potencialna tarča," je zapisal.


Po navedbah tiskovne agencije sicer ni mogoče določiti, kdo je uporabljal vohunsko programsko opremo. Prav tako ni jasno, ali so bili poskusi napada uspešni.

V NSO so poudarili, da niso odgovorni za poskuse vdora v mobilne telefone. Pojasnili so, da napadi, kot jih opisuje Reuters, niso mogli biti izvedeni z njihovo opremo.

Na komisiji danes niso želeli komentirati poročanja Reutersa. "Pristojne službe komisije so bile že pred objavo članka pozorne na morebitne napade s programsko opremo Pegasus. Preiskave še potekajo, tega ne moremo komentirati," je povedal tiskovni predstavnik komisije Johannes Bahrke. Poudaril je, da to jemljejo resno.

V podjetju Apple se medtem niso odzvali.