Revija Reporter
Slovenija

Take fantastične pokojnine imajo zagotovljene evropski komisarji iz Slovenije: Potočnik pet tisočakov ...

Igor Kršinar
10 18.333

1. okt. 2023 7:29 Osveženo: 7:47 / 01. 10. 2023

Deli na:

Janez Potočnik

STA

Ko gre za pokojnine, podobne pravice kot evropski poslanci uživajo tudi evropski komisarji. Slovenijo v Evropski komisiji zastopa komisar Janez Lenarčič, pred njim je bila komisarka Violeta Bulc, še prej pa je bil dva mandata član te komisije Janez Potočnik.

Po podatkih Evropske komisije je plača evropskega komisarja 112,5 odstotka najvišje evropske uradniške plače, ki trenutno znaša 22.646 evrov. Na podlagi tega lahko izračunamo, da znaša trenutna osnovna plača komisarja Lenarčiča 25.476 evrov bruto. Od tega zneska se obračuna davek EU po progresivni davčni lestvici do 45 odstotkov osnovne plače in še sedemodstotni solidarnostni prispevek. Če plača davek po najvišji stopnji, je Lenarčičeva neto plača 12.204 evre, seveda brez dodatkov.

Poleg tega komisarji prejemajo še nadomestilo za bivanje v višini 15 odstotkov osnovne plače, kar v Lenarčičevem primeru pomeni 3821 evrov. Prav tako so komisarji upravičeni do sredstev za reprezentančne stroške, to je 607 evrov. Če imajo šoloobvezne otroke, jim pripada še družinski dodatek, ki ga lahko obdržijo tudi določen čas po izteku funkcije. Vsakemu komisarju ob nastopu funkcije tudi povrnejo stroške selitve in poti, hkrati pa za namestitev dobi nadomestilo v višini dveh osnovnih plač.

Janez Potočnik bo dopolnil 66 let prihodnje leto. Takrat bo lahko kot nekdanji evropski komisar prejemal dobrih 5000 evrov evropske pokojnine, kar pa zagotovo ni edina tuja ali domača pokojnina, ki si jo je prislužil.

Evropskemu komisarju ni treba plačevati davkov Sloveniji, saj delež davka, ki ga plača EU, presega obdavčitev davkov, ki jih plačajo evropski poslanci tako EU kot tudi domači državi. Podobno je tudi z nadomestilom po izteku funkcije in pokojnino. Po izteku funkcije je upravičen do nadomestila od šest mesecev do največ dveh let, odvisno od trajanja njegovega mandata. Višina nadomestila je prav tako odvisna od časa opravljanja funkcije in se giblje med 40 in 65 odstotki osnovne plače, ki jo je prejemal kot evropski komisar.

Če jo je opravljal več kot pet let (tako kot Violeta Bulc), potem je nadomestilo 55 odstotkov komisarske plače, za več kot 10 let (Janez Potočnik) pa 60 odstotkov. Poleg tega je »tranzicijsko« nadomestilo obdavčeno z evropsko davčno stopnjo do 45 odstotkov. Po koncu mandata dobi tudi nadomestilo za preselitev v višini ene mesečne plače, povrnejo mu tudi stroške preselitve.

Po dopolnitvi 66. leta je upravičen do prejemanja evropske pokojnine, ki je prav tako obdavčena do 45 odstotkov. Pokojnina je prav tako odvisna od trajanja mandata komisarja: za vsako polno leto dobi 3,6 odstotka osnovne plače, za vsak dodatni mesec pa ustrezno dvanajstino te vsote. Najvišja možna pokojnina je 70 odstotkov osnovne plače. Janez Potočnik bo dopolnil 66 let prihodnje leto. Takrat bo lahko kot nekdanji evropski komisar prejemal dobrih 5000 evrov evropske pokojnine, kar pa zagotovo ni edina tuja ali domača pokojnina, ki si jo je prislužil.

Po odhodu s komisarke funkcije leta 2014 dela v Organizaciji združenih narodov, poleg tega pa je tudi svetovalec evropskega komisarja za okolje. Tudi Violeta Bulc se ukvarja z ekologijo in je na čelu gibanja Ecocivilisation. Po upokojitvi bo prejemala približno polovico nižjo evropsko pokojnino kot Potočnik.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24