stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kdo bo svetovni prvak formule 1: Hamilton ali Rosberg?

Deli na:
Kdo bo svetovni prvak formule 1: Hamilton ali Rosberg?

Foto: Reuters

Danes, ko bo na sporedu zadnja dirka sezone, bo znan svetovni prvak formule 1 v letu 2014. V boju za prestižno lovoriko sta v Abu Dabiju le dva dirkača, oba člana Mercedesove ekipe, Britanec Lewis Hamilton in Nemec Nico Rosberg.

V sobotnih kvalifikacijah je bil boljši Rosberg, ki je bil najhitrejši pred Hamiltonom. A slednji je v prednosti, saj vodi v skupnem seštevku SP. Če se na dirki vrstni red ne bo spreminjal in bosta Mercedesova dirkača - v sezoni imata skupaj že 15 zmag - tudi skozi cilj privozila na teh mestih, bo prvak postal Hamilton.

Razlika med vodilnim Britancem in drugim Nemcem je namreč 17 točk. V Abu Dabiju bodo prvič doslej delili dvojne točke, za zmago tako 50 namesto običajnih 25 točk, drugo mesto bo vredno 34 točk, tretje pa 24.

Hamilton bo tudi na koncu sezone na prvem mestu, če bo na dirki v Abu Dabiju zmagal ali končal na drugem mestu, pa tudi, če bo končal pred Rosbergom. Prvak bo, če bo ostal brez točk in Rosberg ne bo boljši kot šesti, pa tudi v primeru, če bosta oba odstopila ali končala brez točk.



Rosberg mora nadoknaditi zaostanek. To mu lahko uspe, če bo zmagal in bo Hamilton tretji ali slabši, če bo drugi, Hamilton pa šesti ali slabši, če bo tretji, Hamilton pa sedmi ali slabši, če bo četrti, Hamilton pa deveti ali slabši, zadnja možnost pa je Rosbergovo peto mesto in Hamiltonovo deseto ali slabše.

Nemec mora torej računati na pomoč vsaj enega tekmeca, ki bi se vrinil med oba Mercedesova dirkača, medtem ko lahko Britanec mirno vozi tudi tik za njim in se ne spušča v tvegane prehitevalne manevre.

Če bo prvak Hamilton, bo to zanj drugi naslov po letu 2008, Rosberg bi svetovni prvak postal prvič. Vsekakor pa bo v Abu Dabiju naslednika dobil štirikratni zaporedni prvak Sebastian Vettel, ki bo danes vozil 113. in zadnjo dirko za Red Bull.