SDO_10-03-24_1219UTC_131-171_RedScreen_4k Svet24.si

Zabeležili najmočnejši sončev izbruh ...

Urbani6-dec20 Svet24.si

Kmetu s polja ukradli 6 ton izredno cenjenega ...

1709125029-dsc1928-01-1709124960495 Necenzurirano

Policija potrdila, da preiskuje sum napada na ...

1727899568-dsc0055-01-1727899502876 (1) Reporter.si

Škandal ob obletnici KPK: Tilen Artač zabaval ...

luka doncic gabriela anamaria Ekipa

Topijo se srca, fotka je hit: Takole 10-mesečna ...

siddharta Revija Stop

Siddharta v svet pošiljajo Mir

max-bilac Ekipa

To je neverjetno: Ali bo Slovenija izgubila še ...

Svet

Katastrofa: v poplavah v BiH izgubilo življenje najmanj 14 ljudi

Deli na:
Katastrofa: v poplavah v BiH izgubilo življenje najmanj 14 ljudi

Poplave v Kiseljaku. - Foto: Bobo

V poplavah, ki so v noči na danes zajele dele Bosne in Hercegovine, je v mestu Jablanica na severu Hercegovine življenje izgubilo najmanj 14 ljudi, je potrdil predstavnik Hercegovsko-neretvanskega kantona. Oblasti pričakujejo, da bo število žrtev še naraslo. Več ljudi je pogrešanih in poškodovanih, poročajo državni in regionalni mediji.

Vlada Federacije BiH je zaradi katastrofalnih poplav razglasila stanje naravne nesreče na področju cele entitete, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Podpredsednik vlade Federacije BiH ter minister za razvoj in podjetništvo Vojin Mijatović je ob tem sporočil še, da so v sodelovanju z Zvezno upravo za civilno zaščito (FUCZ) angažirali specializirane ekipe za reševanje na vodi in oblikovali krizni štab za koordinacijo dejavnosti.

Iz vlade Hercegovsko-neretvanskega kantona so pred tem za STA sporočili, da so vremenoslovci napovedovali obsežnejše padavine, a da "takšnega scenarija nihče ni mogel predvideti niti v sanjah". Razmere v Jablanici so opisali kot "apokaliptične" in poudarili, da so trenutno osredotočeni na reševanje ljudi. Iz FUCZ so ob tem sporočili, da so padavine napovedane tudi v naslednjih dneh, kar predstavlja dodatne težave.

Član predsedstva BiH Željko Komšić je svojcem umrlih že pred uradno potrditvijo izrekel sožalje, solidarnost pa je izrazil tudi drugim, ki jih je ujma prizadela. "Institucije BiH bodo sprejele vse ukrepe, da bodo posledice poplav čim hitreje odpravljene in da bo prebivalcem zagotovljena ustrezna pomoč," je zagotovil.

Obilne padavine, ki so v zadnjih dneh zajele regijo, so povzročile poplave, zemeljske plazove in skalne podore v delih BiH. Poleg Jablanice, ki je povsem odrezana od sveta, so razmere težke tudi v bližnjem Konjicu, cestne in telekomunikacijske povezave pa so med drugim prekinjene tudi v občinah Kiseljak, Kreševo in Fojnica.

Vlada Hercegovsko-neretvanskega kantona je razmere razglasila za kritične, njena predsednica Marija Buhač pa je napovedala angažiranje vse razpoložljivih sil za pomoč in reševanje. Obrambni minister BiH Zukan Helez je potrdil, da je vojska vključena v reševalne operacije. Aktiviran je tudi helikopter misije EU v BiH Eufor.

Po besedah predsednika vlade Federacije BiH Nermina Nikšića so trenutno vsi napori oblasti in pristojnih služb usmerjeni v reševanje ogroženih prebivalcev. "Zdaj je najpomembneje evakuirati ogroženo prebivalstvo in preprečiti nadaljnjo škodo," je poudaril.