pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Katalonski voditelj: Vsak narod ima pravico odločati o svoji prihodnosti

Deli na:
Katalonski voditelj: Vsak narod ima pravico odločati o svoji prihodnosti

Foto: Reuters

Vsak narod ima pravico odločati o svoji prihodnosti, je danes zatrdil katalonski regionalni voditelj Artur Mas. Potrdil je, da bo v nedeljo v Kataloniji potekalo simbolično glasovanje o neodvisnosti, čeprav ga je ustavno sodišče tako kot pred tem uradni referendum o tem vprašanju blokiralo do odločitve o njegovi ustavnosti.

"Branimo naravno pravico, to je pravico kateregakoli naroda, da odloči o svoji prihodnosti," je dejal katalonski premier Mas. Potrdil je, da bodo v nedeljo kljub odločitvi ustavnega sodišča izvedli glasovanje, ki ga sami imenujejo "proces sodelovanja državljanov", saj da s tem branijo temeljne pravice - pravico do udeležbe javnosti pri odločanju in svobode izražanja.

"Da bi zaščitili pravice, ki državljanom omogočajo izražanje mnenja, se je katalonska vlada odločila, da izvede proces sodelovanja," je dejal. Poudaril je, da ne gre za referendum, da pa bo glasovanje vendarle imelo veliko politično vrednost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mas, ki je na čelu vladajoče desnosredinske stranke CiU, si v sodelovanju z levosredinsko Republikansko levico (ERC) od leta 2012 intenzivno prizadeva za izvedbo referenduma o neodvisnosti Katalonije. Decembra lani so za njegov datum določili 9. november letos. Po pritožbi španske vlade je ustavno sodišče konec septembra njegovo izvedbo zadržalo.

Mas se je zato odločil za organizacijo simboličnega glasovanja, na katerem bo postavljeno enako vprašanje. Njegova izvedba bo slonela pretežno na prostovoljcih, volilna komisija pa ne bo udeležena.

A tudi alternativna oblika glasovanja je v Madridu naletela na neodobravanje in španska vlada se je vnovič obrnila na ustavno sodišče. To je v torek v presojo sprejelo tudi njeno drugo pritožbo, s čimer je avtomatično zadržalo izvedbo glasovanja.