stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V občini Grosuplje ne bodo volili romskega svetnika

Deli na:
V občini Grosuplje ne bodo volili romskega svetnika

Na lokalnih volitvah 5. oktobra v občini Grosuplje ne bodo volili romskega svetnika, ker ni bila vložena nobena kandidatura, je za STA potrdil podžupan Dušan Hočevar. Zatrdil je, da so na občini izpeljali vse potrebne postopke in Rome na različne načine obveščali o tem, vendar ni bilo odziva.

O predvolilnih opravilih in postopkih so z občine obvestili tudi pristojno osebo za Rome na centru za socialno delo. "Naredili smo vse in še več, da bi oni izvedeli in pravočasno naredili, kar je treba," je pojasnil podžupan.

Dolgoletni romski svetnik Darko Rudaš je za STA povedal, da bodo volitve romskih svetnikov tako potekale v 19 od 20 občin, kjer jim je priznan status avtohtone manjšine. Po njegovih besedah je kandidature vložilo 29 Romov, med njimi je osem žensk.


Prvi mož Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc je sicer ob včerajšnji konferenci o urejanju položaja romske skupnosti povedal, da bodo imeli Romi kandidate za občinski svet v vseh dvajsetih občinah. Kot je dejal, pa so imeli v nekaterih občinah težave z iskanjem kandidatov.

"V zadnjem trenutku so se le našli kandidati, čeprav je bilo pričakovati, da bo angažiranost večja," je dejal Horvat in dodal, da so romski svetniki večkrat v zelo težkem položaju, saj so pri določenih stvareh omejeni, po drugi strani pa Romi od svojega predstavnika večkrat pričakujejo preveč oziroma celo nemogoče stvari.

Predsednik Foruma romskih svetnikov pri Zvezi Romov Slovenije Slavko Cener pa je na konferenci v Mariboru dejal, da so romski svetniki večinoma učinkoviti, predvsem to velja za tiste, ki sodelujejo in se koordinirajo znotraj romske skupnosti, težje je tam, kjer delujejo po svoje. Marsikje je ljudi tudi težko prepričati v kandidaturo, saj menijo, da jim ne bo uspelo. Po nekaj mandatih so se razmere zdaj že izboljšale, tudi ponudba kandidatov za občinske svetnike je bolj kakovostna kot v preteklosti, še pravi Cener.