GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Indija splavila prvo doma narejeno letalonosilko

Deli na:
Indija splavila prvo doma narejeno letalonosilko

Foto: Reuters

Indija je danes splavila svojo prvo doma narejeno letalonosilko, kar predstavlja pomembno prelomnico pri krepitvi njenih obrambnih sposobnosti. 260 metrov dolgo in 60 metrov široko ladjo INS Vikrant bodo indijski mornarici v polno uporno sicer predali šele leta 2018, prej pa jo bodo intenzivno preizkušali.

Gradnja letalonosilke je po poročanju medijev stala 3,8 milijarde evrov. Tako načrtovali kot zgradili so jo v domovini, z jeklom iz domače proizvodnje. Po indijskih navedbah so trenutno tovrstno ladjo sposobne zgraditi le še ZDA, Velika Britanija, Rusija in Francija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

INS Vikrant - ime v hindujščini pomeni pogumen - ima izpodriv skoraj 40.000 ton, na krovu pa bo med drugim nosila v Rusiji narejena bojna letala tipa mig-29, helikopterje in druga lahka letala.

"Gre za izjemno prelomnico," je na slovesnosti ob splavitvi v pristaniškem mestu Kochi na jugu Indije dejal obrambni minister A. K. Antony.


Ladja, ki jo bodo še opremili z orožjem, po navedbah analitikov predstavlja velik korak naprej za državo, ki tekmuje za vpliv v Aziji in namenja več deset milijard dolarjev za posodobitev vojaške opreme, večinoma iz sovjetskega obdobja.

Država med drugim v obrambnih sposobnostih zaostaja za Kitajsko, zaradi česar naj bi bilo zanjo toliko bolj pomembno, da je tekmico prehitela pri doma narejeni letalonosilki. Kitajska ima tudi lastno letalonosilko, a gre dejansko za modernizirano sovjetsko.

Indija sicer že ima operativno letalonosilko - 60 let staro britansko ladjo, ki so jo kupili leta 1987, a jo bodo v naslednjih letih postopoma prenehali uporabljati.

Minuli konec tedna je južnoazijska jedrska sila naznanila, da je na preizkuse na morju pripravljena tudi njena prva doma narejena jedrska podmornica.