favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Kanadi zmaga Trudeaujevim liberalcem, ne bo pa mogel vladati sam

Deli na:
V Kanadi zmaga Trudeaujevim liberalcem, ne bo pa mogel vladati sam

Justin Trudeau - Foto: Reuters

Stranka premierja Justina Trudeauja je po ponedeljkovih volitvah v Kanadi glede na prve začasne rezultate uspela obdržati relativno večino v parlamentu, čeprav ji najverjetneje ne bo uspelo sami sestaviti vlade. Po prvih začasnih rezultatih bodo imeli liberalci 157 sedežev v 338-članskem parlamentu, je sporočila volilna komisija.

Na drugem mestu je s 121 sedeži konservativna stranka, ki jo vodi Andrew Scheer. Konservativci naj bi sicer skupno dobili več glasov kot liberalci, a zaradi formule porazdelitve glasov so dobili manj poslanskih mest. Za absolutno večino je potrebnih 170 sedežev v parlamentu.

Bloc Quebecois naj bi osvojil 32 sedežev, nova demokratska stranka pa 24. Slednja stranka, ki jo vodi levičarski odvetnik Jagmeet Singh, bo najverjetneje stopila v koalicijo z liberalci. Zeleni niso več v igri, saj se jim obeta osvojitev le treh sedežev v parlamentu.

Liberalci so imeli sicer doslej v parlamentu 184 poslanskih mest, kljub znatnim izgubam pa je ob napovedi CBC v Trudeaujevem volilnem taboru v Montrealu izbruhnilo navdušenje z vzkliki "še štiri leta", kolikor traja premierski mandat. Predvolilne ankete so obetale tesen izid, nekatere pa celo zmago konservativcev.

Trudeau se tako ni zapisal v zgodovino kot prvi premier, ki mu v zadnjih 84 letih ni uspelo osvojiti drugega mandata.

V prvem odzivu je Trudeau napovedal, da si bo še naprej prizadeval za boljšo prihodnost vseh Kanadčanov. "Skupaj bomo šli naprej v boljšo prihodnost," je dejal zjutraj pred privrženci v Montrealu. Hkrati pa poudaril, da so volivci po vsej državi "jasno zavrnili delitve in negativnost". "In zavrnili so varčevalne ukrepe in glasovali za progresivno politiko in pogumno ukrepanje proti podnebnim spremembam," je dodal.

Na drugi strani Scheer ostaja bojevito nastrojen proti premierju. "Njegova vladavina je načeta in kmalu je ne bo več," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. In ko bo Trudeau padel, bodo konservativci na to pripravljeni, je dejal in napovedal vzpostavitev "vlade v senci". Poudaril je še, da so konservativci skupno dobili največ glasov.

Odzval se je tudi vodja Bloc Quebecois Yves-Francois Blanchet in Trudeauju že ponudil roko sodelovanja. "Če bo vlada predlagala kaj, kar bo dobro za Quebec, bomo mi to podprli," je dejal. Stranka frankofonske manjšine je sicer dosegla velik uspeh na volitvah, saj je svojo zastopanost v parlamentu s štirih poslanskih mest v zadnjem sklicu povečala na kar 32.


Socialdemokrat Singh iz nove demokratske stranke je prav tako že napovedal "konstruktivno in pozitivno držo". "Če bodo druge stranke želele z nami sodelovati, si bomo prizadevali izboljšati življenje Kanadčanov," je dejal. Stranka je sicer izgubila precej podpore; v dosedanjem sklicu parlamenta je imela 44 poslancev, zdaj jih bodo imeli 24.

Predvolilna kampanja, ki je trajala 40 dni, je bila najbolj ostra oziroma umazana v kanadski zgodovini, Trudeau pa se je znašel v težavah ob objavi njegovih starih fotografij s počrnjenim obrazom. Za to se je sicer večkrat opravičil, a je to vseeno precej škodilo njegovi priljubljenosti.

Scheer je Trudeauja med kampanjo opredelil kot lažnivca in prevaranta, Trudeau pa je svaril volivce pred konservativno politiko strahu in delitev.

Kanada uživa v gospodarskem razcvetu in v nizki stopnji brezposelnosti, kar je govorilo v prid Trudeauju, vendar pa so njegovi nasprotniki s pridom izkoriščali nerodnost, ki jo je zagrešil pred dvajsetimi leti.

Septembra so prišle v javnost fotografije Trudeauja z zabave pred dvema desetletjema, ko si je obraz prebarval v črno. Preoblekel se je v osebnost iz arabske pravljice. Sedaj pravi, da se zaveda, da je bilo to, kar se mu takrat ni zdelo rasistično, v bistvu rasistično.

Trudeau je s škandalom dobil madež na slovesu naprednega voditelja, ki si prizadeva za enakopravnost manjšin, vendar pa mu je priskočil na pomoč nekdanji predsednik ZDA Barack Obama. "Kot predsednik sem bil ponosen na sodelovanje z Justinom Trudeaujem. Trdo dela, je učinkovit voditelj, ki se spopada z vprašanji, kot so podnebne spremembe. Svet v trem trenutku potrebuje progresivne voditelje in upam, da ga bodo naši sosedje na severu podprli za drug mandat," je tvitnil Obama. Trudeau pa je odgovoril s "hvala, prijatelj".

47-letni Trudeau je takoj na začetku vladanja po zmagi na volitvah 2015 povečal število beguncev, ki jih je Kanada pripravljena sprejeti, posebej pa se je izpostavljal na področju boja proti podnebnim spremembam. Pred volitvami je obljubljal, da bodo liberalci do leta 2050 Kanado pripeljali do ogljične nevtralnosti.

Kanadski konservativci sicer ne zavračajo dejstva, da se podnebne spremembe dogajajo in so posledica človeških dejavnosti, kljub temu pa bi se proti njim raje borili z vzpodbudami in ne s prisilnimi ukrepi. Zavzemajo se tudi za odpravo posebnega davka na izpuste toplogrednih plinov in nižje davke.