Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kanada bo po strelskem napadu okrepila protiteroristično zakonodajo

Deli na:
Kanada bo po strelskem napadu okrepila protiteroristično zakonodajo

Foto: Reuters

Kanadski premier Stephen Harper (foto) je obljubil, da bo okrepil protiteroristično zakonodajo, potem ko je v sredo napadalec streljal v državnem parlamentu. Ob včerajšnjem ponovnem odprtju parlamenta pa je poudaril, da se Kanada ne bo pustila ustrahovati. V sredinem napadu je bil poleg napadalca ubit še vojak.

"Vem, da bomo vedno držali skupaj," so bile prve besede Harperja poslancem v parlamentu. Glede sredinega strelskega napade je premier poudaril, da je bil njegov namen povzročiti paniko v državi.

"Živimo v nevarnem svetu. A Kanadčanov tovrstni napadi ne bodo ustrahovali. Bomo v pripravljenosti, a ne bomo prestrašeni. Bomo oprezni, a ne bomo panični," je zagotovil kanadski premier.

Ob tem je napovedal zaostritev zakonodaje proti terorističnim aktivnostim, v okviru katere bodo obveščevalnim in nadzornim službam poverili večje pristojnosti. "Potrebno jih je okrepiti in zagotavljam vam, da bomo delo na ukrepih, ki se je že začelo, še pospešili," je dejal Harper.

V sredo zjutraj po lokalnem času je napadalec, ki naj bi bil 32-letni kanadski državljan Michael Zehafa Bibeau s kriminalno kartoteko zaradi mamil in na novo spreobrnjeni musliman, pri Nacionalnem vojnem spomeniku nedaleč od parlamenta v Ottawi ustrelil 24-letnega rezervista. Ta je kasneje podlegel ranam.

Napadalec je nato stekel v parlament, kjer se je začel strelski obračun z varnostniki. Ubil naj bi ga varnostnik Kevin Vickers, ki je bil včeraj deležen bučnega aplavza poslancev v parlamentu.

Sredin napad je sledil podobnemu napadu na vojake v ponedeljek. Jugovzhodno od Montreala je muslimanski skrajnež povozil dva vojaka in enega ubil.