Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kaj bo prinesel obisk Mira Cerarja pri ameriškem državnem sekretarju Miku Pompeu?

Deli na:
Kaj bo prinesel obisk Mira Cerarja pri ameriškem državnem sekretarju Miku Pompeu?

Mike Pompeo - Foto: Reuters

Minister za zunanje zadeve Miro Cerar začenja obisk v Washingtonu, kjer se bo med drugim srečal z državnim sekretarjem Mikom Pompeom. Prvi obisk slovenskega zunanjega ministra v State Departmentu od julija 2010 bo v petek popoldne.

Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, je obisk namenjen potrditvi tesnih prijateljskih, partnerskih in zavezniških odnosov med državama, utrjevanju rednega dialoga tudi na tej ravni, pregledu medsebojnega sodelovanja na ključnih področjih skupnih interesov ter preučitvi možnosti za njegovo nadaljnje poglabljanje. Cerar in Pompeo bosta govorila tudi o širših vprašanjih čezatlantskega sodelovanja ter drugih aktualnih mednarodnih vprašanjih.

Pred pogovorom s Pompeom v State Departmentu bo Cerar obiskal tudi Svet za nacionalno varnost v Beli hiši, ki ga vodi nekdanji veleposlanik ZDA pri ZN in sedanji svetovalec za nacionalno varnost John Bolton.

Izvolitev "slovenskega zeta" Donalda Trumpa na položaj predsednika ZDA novembra 2016 je v Sloveniji, ZDA in mednarodnem okolju sprožila pričakovanja, da se bodo stiki med državama zanesljivo okrepili, če ne zaradi drugega pa zaradi prve dame ZDA Melanie Trump, ki je bila rojena v Sloveniji. Pričakovanja se niso uresničila in medsebojnih obiskov na najvišji ravni doslej ni bilo.



Na MZZ poudarjajo, da so med državama potekali številni delovni stiki tudi na visokih ravneh, in priznavajo, da so stiki na ministrskih in višjih ravneh pomembni. Tudi na dvostranski ravni in ne le ob robu multilateralnih dogodkov.

Cerar se bo danes predvidoma srečal z ameriško senatorko slovenskega rodu demokratko Amy Klobuchar iz Minnesote, ki je zadnje mesece in tedne zelo zaposlena z nastopi na ameriških televizijah, saj je potrdila, da resno razmišlja o predsedniški kandidaturi leta 2020.

Seznam možnih demokratskih kandidatov proti republikancu Trumpu je sicer zelo dolg. Klobucharjeva ohranja stik s slovensko skupnostjo v ZDA in je doslej večkrat obiskala tudi veleposlaništvo v Washingtonu.