Revija Reporter
Svet

Bo Cerarjevo srečanje s Pompeom začetek intenzivnejših odnosov Slovenije z ZDA

STA

14. dec. 2018 6:49 Osveženo: 6:51 / 14. 12. 2018

Deli na:

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo.

Reuters

Zunanji minister Miro Cerar se bo danes v State Departmentu sestal z ameriškim državnim sekretarjem Mikom Pompeom, pred tem pa predvidoma s svetovalcem za nacionalno varnost ZDA Johnom Boltonom. Gre za prvi tak obisk zunanjega ministra v ZDA po osmih letih, Cerar pa je že v četrtek obiskal ameriški kongres.

Demokratska senatorka Amy Klobuchar iz Minnesote, ki se odloča o predsedniški kandidaturi leta 2020, bo po ministrovih besedah v kongresu ustanovila skupino prijateljstva s Slovenijo, ki ji bo tudi sopredsedovala. Razen nje je trenutno v kongresu še samo en politik slovenskega rodu, to je republikanec iz Arizone Paul Gosar, ki je prav tako kot Klobucharjeva na vmesnih volitvah v začetku novembra osvojil nov mandat, sicer v predstavniškem domu.

Od slovenskih zunanjih ministrov je bil nazadnje v State Departmentu Samo Žbogar leta 2010, do danes pa je glede tega vladala suša. Cerar je slovenskim dopisnikom priznal, da se je to zgodilo zaradi premajhne aktivnosti na ravni zunanjega ministrstva in celotne zunanje politike. "Ko smo padli v hudo finančno, ekonomsko, socialno in nenazadnje tudi politično krizo, smo morali pozornost usmeriti v to, da se izkopljemo iz krize," je dejal Cerar in dodal, da je to uspelo in Slovenija je na evropskem in svetovnem zemljevidu spet uspešna država.

Zagotovil je, da si bo na položaju ministra prizadeval za intenzivnejše odnose z ZDA tudi v prihodnje, saj si želi, da bodo ZDA močan investitor v Sloveniji. Njegovo sporočilo Pompeu je med drugim, da smo del istega civilizacijskega kroga držav (EU, ZDA), ki delijo demokratične vrednote in vladavino prava ne glede na to, da se na trenutke tako kot v zadnjem obdobju "včasih ne sporazumevamo najbolje".

Cerar pričakuje, da bo Pompea zanimala slovenska ocena razmer na Zahodnem Balkanu in v tem okviru namerava omeniti tudi arbitražo. "Kot pogosto pravim, je to, da naša sosednja država ne spoštuje vladavine prava, izredno slab signal za celotno regijo Zahodnega Balkana. Nenazadnje tudi za EU, kajti mnogi sogovorniki od Makedonije, Bolgarije, Albanije in Srbije neposredno povedo - govorim o najvišjih politikih - kako lahko EU pričakuje, da bomo mi v procesu približevanja spoštovali pravno državo, če pa članica EU - mišljena je seveda Hrvaška - neposredno krši oziroma ne izvaja arbitražne odločbe."

Beseda bo tekla tudi o gospodarskem sodelovanju med ZDA in Slovenijo, tako kot verjetno tudi v Svetu za nacionalno varnost pa o slovenskih pogledih na prihodnost EU tako v odnosu do soseščine, Rusije, Irana, Bližnjega vzhoda, pa tudi o tem, kakšna je vloga Slovenije znotraj EU in zveze Nato. Cerar namerava Pompeu zagotoviti, da je Slovenija verodostojna članica Nata in bo naredila več za obrambo, ker to mora storiti zaradi lastne varnosti, ne le partnerstva v Natu.

ZDA in EU sta trenutno med drugim na nasprotnih bregovih glede podnebne politike in politike do Irana. Cerar pričakuje pogovor o Iranu, kjer ima Slovenija zelo jasno stališče. "Tako kot EU si želimo ohraniti jedrski sporazum z Iranom, seveda pod pogojem, da bo Iran spoštoval vse zaveze. Hkrati pa moramo v Evropi zaščititi naša podjetja pred morebitnimi tveganji v okviru EU in Slovenija pri tem konstruktivno sodeluje," je dejal minister.

"Naša zunanja politika mora biti uravnotežena," je dejal Cerar in napovedal, da namerava okrepiti stike med ZDA in Slovenijo na najvišji ravni, obenem pa razvijati prijateljske in konstruktivne odnose tudi z drugimi državami. "Slovenija je izvozno usmerjena in želi imeti tuje investicije, ki so dobre za naše ljudi, mora ostati odprta v svetu tudi preko meja EU in to z mojim obiskom ZDA delamo," je dejal.

Slovenija v ZDA ni popolna neznanka. Športni navdušenci poznajo Luko Dončića, Američani prvo damo slovenskega rodu, o osvojitvi Bele hiše na volitvah leta 2020 pa sedaj resno razmišlja še ena "Slovenka" Amy Klobuchar.

Cerar je dejal, da njegova pričakovanja okrog tega, da bo imela Slovenija s prvo damo bolj odprta vrata do Bele hiše, niso bila velika. "Treba je razumeti, da ona ne predseduje ZDA. Še vedno pa upam, da bo v tem natrpanem urniku le našla nekaj več časa tudi za Slovenijo," je dejal in dodal, da so bili njegovi dosedanji stiki z njo prijazni in naklonjeni.

Odnosi so nekoliko zamrli zaradi krize, sedaj te ni več in po ministrovih besedah je potrebno zadeve izboljšati, da bodo v Slovenijo prihajali visoki državniki. "Na tem delamo ponovno tudi z ZDA."

Cerar je dejal, da je Slovenija na prvo damo ponosna, se pa zaveda, da je njena vloga bolj simbolna, protokolarna. "Morda jo bo okrepila v tej smeri, da bo svojega soproga le pripeljala v Slovenijo. To bi si vsi želeli. Na akcijski politični ravni pa je senatorka Amy Klobuchar ena od tistih oseb, ki nam lahko veliko pomagajo pri uveljavljanju političnih interesov v svetu."

Na vprašanje STA, za koga bomo potem navijali leta 2020, se je Cerar nasmehnil in ni opredelil. Vendar pa je Klobucharjevo označil za zelo sposobno senatorko in menil, da bi imela v primeru odločitve za kandidaturo zagotovo veliko podporo med ameriškimi Slovenci, cenjena pa je tudi v Sloveniji, zaradi česar ga veseli, da bo sopredsedovala skupini prijateljstva s Slovenijo.

Seznam morebitnih članov te skupine se še dela, v četrtek pa so se poleg Klobucharjeve s Cerarjem pogovarjali tudi demokratski senator Bob Casey iz Pensilvanije, senatorka Debbie Stabenow iz Michigana ter prav tako demokratka Tina Smith iz Minnesote. Skupina bo potrebovala tudi republikance.

Minister je sogovornici in drugim tudi povedal, da zelo ceni ameriško podporo skladu za razminiranje ITF, ki tudi zaradi ameriške pomoči letos praznuje 20. obletnico.