Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Junckerjev varovanec Selmayr je napovedal slovo od Bruslja

Deli na:
Junckerjev varovanec Selmayr je napovedal slovo od Bruslja

Selmayr - Foto: Reuters

Vplivni generalni sekretar Evropske komisije Martin Selmayr je napovedal, da bo konec prihodnjega tedna odstopil s položaja. S tem namerava pomiriti skrbi več evropskih poslancev, da bi bila prihodnja izvršna veja Evropske unije preveč nemška, danes poroča portal Politico. Glede svoje prihodnosti je dejal le, da odhaja iz Bruslja.

Nemec Selmayr je v ponedeljek zvečer za Politico pojasnil, da je z nemško kandidatko za predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen glede svojega odstopa spregovoril pred dvema tednoma, ko je bila v Strasbourgu. "Rekel sem ji, da se bodo obregnili ob to in da se bo morala odzvati, ne da bi se pri tem ozirala name," je dejal Selmayr.

"Rekel sem ji, da je zdaj najpomembneje, da zmaga na glasovanju," je dodal.

Von der Leynova prav zdaj na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu poslancem predstavlja svoj program, zvečer bo sledilo glasovanje o njeni kandidaturi za predsednico Evropske komisije. Za potrditev potrebuje 374 glasov, a jo številni kritizirajo, med drugim nemški socialdemokrati (SPD), ki se ne strinjajo z odločitvijo Evropskega sveta, da so jo nominirali za ta položaj.


Nemka je že v ponedeljek namignila, da bo Selmayr odšel iz Bruslja, če jo potrdijo za predsednico Evropske komisije. Dejala je namreč, da na vrhu tega organa ni prostora za dva Nemca.

Že lani so se pojavili številni očitki glede Selmayrjevega hitrega napredovanja s položaja šefa kabineta predsednika Evropske komisije na najvišji položaj v administraciji te institucije. Med drugim je Evropska varuhinja človekovih pravic Emily O'Reilly po petih mesecih preiskave objavila kritično poročilo o napredovanju. Evropska komisija je sicer vse očitke zavrnila.

Selmayr naj bi imel velik vpliv v Bruslju, predvsem pa je znan po zakulisnem delovanju. Mediji so poročali, da naj bi na čelo Evropske komisije skušal spraviti hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, tudi na škodo Slovenije. Prav on naj bi bil odgovoren za to, da Evropska komisija ni podprla postopka proti Hrvaški na Sodišču EU zaradi nespoštovanja arbitražne odločbe, ki ga je nato sprožila Slovenija sama.

Ko so Selmayrja vprašali, kdo bi ga lahko nasledil, je dejal, da najverjetneje Francoz. "Ta komisija je francosko-nemško projekt in to je dobra stvar," je ocenil ter namignil, da bi lahko njegov naslednik postal šef generalnega direktorata za finančno stabilnost, finančne storitve in unijo kapitalskih trgov pri Evropski komisiji Olivier Guersent, še piše Politico.