Revija Reporter
Svet

Juncker slavil Marxa, ki po njegovem ni odgovoren za zločine komunizma

STA

5. maj. 2018 5:56

Deli na:

Juncker: Marx ni odgovoren za zločine komunizma.

Reuters

V nemškem Trierju so se z odprtjem več razstav nocoj začele slovesnosti ob 200. obletnici rojstva nemškega filozofa in ekonomista Karla Marxa. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v govoru ob odprtju poudaril, da moramo Marxa razumeti v duhu njegovega časa, ter posvaril pred tem, da bi mu pripisovali odgovornost za zločine komunizma.

Podobno je v svojem govoru pred okoli tisoč gosti dejala ministrska predsednica nemške zvezne dežele Porenje-Pfalška Malu Dreyer. "Zločinov nad milijoni ljudi, ki so jih v 20. stoletju zagrešili v njegovem imenu, ne moremo pripisati Marxu," je dejala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

"Odnosi so bili nepravični, v zgodnji kapitalizem se ni bilo mogoče zaljubiti," je razmere v času, ko so se rodile Marxove ideje, orisal Juncker. Dodal je, da se tudi danes ni mogoče zaljubiti v slepi kapitalizem, ki smo mu trenutno priča. "Sem za boj proti nepravičnosti. Zato ni treba biti marksist," je še dejal krščanski demokrat Juncker.

Ob 200. obletnici Marxovega rojstva so v Trierju včeraj odprli tri velike razstave o političnem filozofu, ki bodo za javnost na ogled od sobote.

V soboto bodo v Marxovem rojstnem mestu odkrili tudi nov kip enega najbolj znanih Nemcev in očeta komunizma, ki ga je mestu podarila Kitajska in razdvaja tamkajšnje prebivalce. Ob tem je pričakovati proteste, ki naj bi se jih udeležilo več sto ljudi.

Privrženci nemške skrajno desne stranke Alternativa za Nemčijo (AfD) naj bi se s tihim pohodom v soboto spomnila žrtev komunizma, po navedbah policije pa so načrtovane tudi protidemonstracije proti pohodu AfD.

V Trierju je v soboto obenem med drugim napovedan tudi shod proti kapitalizmu in izkoriščanju, ki ga organizira marksistično zavezništvo, v katerem so tudi člani nemške leve stranke Levica in nemške komunistične stranke.