državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Juncker pri Putinu: Evropa hoče ruske posle

Deli na:
Juncker pri Putinu: Evropa hoče ruske posle

Foto: Getty Images

V ruski metropoli Sankt Peterburg se bo danes začel tradicionalni gospodarski forum, ki ga bo gostil ruski predsednik Vladimir Putin. V mesto ob Baltskem morju prihaja tudi slovenski gospodarski minister Zdravko Počivalšek, v ospredju pa bo napovedano srečanje Putina s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem.

Že dvajseti gospodarski forum v Sankt Peterburgu, Putinovem rojstnem mestu, bo potekal do sobote. Po podatkih pomočnika ruskega predsednika Jurija Ušakova je udeležbo napovedalo okoli 10.000 predstavnikov držav, podjetij, mednarodnih organizacij in drugih, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Med udeleženci bodo politični predstavniki 40 držav. V ospredju bo Juncker in njegovo srečanje s Putinom, prvo v zadnjih treh letih. V Sankt Peterburg prihajata tudi Evropska komisarka za mednarodno sodelovanje, človekoljubno pomoč in krizno odzivanje Kristalina Georgieva ter komisar za digitalno gospodarstvo in družbo Günther Oettinger, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Putin se bo sestal tudi z italijanskim premierjem Matteom Renzijem, s katerim naj bi govorila o krepitvi rusko-italijanskega gospodarskega sodelovanja, sicer pa bo Putin sprejel kar 40 vodilnih predstavnikov globalnih korporacij. Napovedana je udeležba predstavnikov okoli 600 vodilnih ruskih podjetij in 500 tujih iz približno 60 držav, je še povedal Ušakov.

Evropska podjetja upajo, da bodo s pomočjo foruma ponovno okrepila sodelovanje z Rusijo, ki je doživelo hud udarec z uvedbo sankcij zaradi ukrajinske krize. Močno udeležbo evropskih - pa tudi ameriških - podjetij pa v Moskvi ocenjujejo kot znak, da se režim sankcij ruši. "Seznam udeležencev na forumu to potrjuje," je v sredo v dumi dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Rusko gospodarstvo je sicer bolj kot sankcije ogrozil padec cen nafte. Vendar pa so v Moskvi prepričani, da se klima že izboljšuje in da bo rusko gospodarstvo v letu 2017 spet raslo.