pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor in Porošenko obsodila rusko priključitev Krima

Deli na:
Pahor in Porošenko obsodila rusko priključitev Krima

Slovenski in ukrajinski predsednik Borut Pahor in Petro Porošenko zadovoljna zaradi krepitve gospodarskega sodelovanja, Pahor obsodil rusko zasedbo Krima.

Slovenski in ukrajinski predsednik Borut Pahor in Petro Porošenko sta po današnjih pogovorih v Ljubljani izrazila zadovoljstvo, ker se gospodarsko sodelovanje med državama v zadnjem času krepi. Pahor je tudi ostro obsodil rusko priključitev Krima, ki je Slovenija ne priznava, ter izrazil upanje na politično rešitev ukrajinskega konflikta.

Aneksijo Krima sta predsednika obsodila tudi v danes sprejeti skupni izjavi, v kateri sta med drugim ponovila zavezo suverenosti in teritorialni celovitosti Ukrajine, ki sta ključni za varnost vseh evropskih držav. Obsodila sta tudi nasilje v regijah Doneck in Lugansk ter pozvala mednarodno skupnost k celovitemu uresničevanju sporazuma iz Minska.

Predsednika sta govorila tudi o dvostranskem sodelovanju in izrazila zadovoljstvo, da se gospodarsko sodelovanje med državama krepi. Kot je pojasnil Pahor, je v prvi polovici letošnjega leta blagovna menjava znova zrasla, kar dokazuje, da se povečuje zaupanje v stabilnost Ukrajine.

Pahor je še povedal, da se je leta 2013 vključil v skupino prijateljev Ukrajine, katere cilj je okrepitev sodelovanja med EU in Ukrajino z možnostjo članstva Ukrajine v povezavi. Po njegovem mnenju bi bilo lažje, če bi EU sporočila, kaj je njena vizija glede Ukrajine. Kot je ocenil, je to tudi odločilnega pomena za čimprejšnjo rešitev krize v Ukrajini. Porošenko pa se je zahvalil Sloveniji za podporo pri prizadevanjih Ukrajine za liberalizacijo vizumskega režima z EU.

Ukrajinski predsednik se je slovenskemu zahvalil tudi za podporo glede Krima. Ob tem je Porošenko povedal, da se oboroževanje na tem polotoku nadaljuje, prav tako kršenje človekovih pravic. Zahvalil se je tudi Sloveniji za pomoč pri rehabilitaciji vojakov, ranjenih v konfliktu, ter za letovanje ukrajinskih sirot. Dogovorila sta se tudi za sodelovanje v okviru Mednarodne ustanove - fundacije za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF).


Slovenija in Ukrajina sta danes ob drugem uradnem obisku kakega ukrajinskega predsednika v Sloveniji in prvem po 17 letih podpisali več dvostranskih aktov. Med njimi sta memorandum o soglasju o sodelovanju na področju varstva potrošnikov in nadzora trga ter memorandum o soglasju na področjih energetske učinkovitosti in energetske varnosti.

Pahor in Porošenko sta v odgovoru na novinarsko vprašanje o današnjih predsedniških volitvah v ZDA poudarila, da je izbira predsednika suverena pravica Američanov in da bo njihovo izbiro treba spoštovati. Slovenski predsednik je ob tem izrazil željo, da bi bilo sodelovanje z ZDA v prihodnje zelo plodno.

Ukrajinski pa je zatrdil, da se v Kijevu ne bojijo niti zmage kandidatke demokratov Hillary Clinton niti republikanca Donalda Trumpa. Kot je pojasnil, oba podpirata prizadevanja Ukrajine za reforme. Dejal je še, da računa na intenzivnejše sodelovanje z ZDA in zvezo Nato, med drugim na poglobitev gospodarskega in kulturnega sodelovanja.

Porošenko se je danes odzval tudi na ponedeljkov odstop prozahodno usmerjenega bivšega gruzijskega predsednika Mihaila Sakašvilija s položaja guvernerja ukrajinske regije Odesa zaradi onemogočanja boja proti korupciji. Kot je dejal, se je Sakašvili odločil za politično aktivnost v ukrajinski opoziciji. Izrazil je upanje, da bo vlada v Kijevu sprejela Sakašvilijev odstop in mu tako omogočila, da to politično aktivnost nadaljuje.

Predsednika bosta popoldne v spremstvu njunih življenjskih sopotnic Tanje Pečar in Marine Porošenko odkrila spomenik ukrajinskemu filozofu Grigoriju Skovorodi in klop prijateljstva na ljubljanskem Navju.

Ukrajinskega predsednika bodo v okviru enodnevnega obiska danes sprejeli še premier Miro Cerar, predsednik državnega zbora Milan Brglez in ljubljanski župan Zoran Janković, srečal pa se bo tudi s slovenskimi gospodarstveniki.