sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Juncker na srečanju s Porošenkom napovedal skorajšnjo odpravo vizumov za Ukrajince

Deli na:
Juncker na srečanju s Porošenkom napovedal skorajšnjo odpravo vizumov za Ukrajince

Foto: Reuters

Ukrajinci lahko po oceni predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja računajo na skorajšnjo odpravo vizumov za vstop v države EU. Država je pri izpolnjevanju ustreznih pogojev za to dosegla izjemen napredek, je dejal po srečanju z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom v Bruslju.

Evropska komisija bi lahko po njegovih besedah že do konca leta dala zeleno luč za ta ukrep. "Niti malo ne dvomim, da bodo države članice nato potrdile vizumsko liberalizacijo," je dejal Juncker.

Z mejo povezana vprašanja so sicer v zadnjem času v luči navala beguncev in migrantov postala občutljiva tema. A kot je vztrajal Juncker, ni nikakršne povezave med razpravo o migrantih in odpravo vizumov za Ukrajino, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Juncker je na skupni novinarski konferenci s Porošenkom tudi pozdravil dogovor o prestrukturiranju dolga, ki ga je Ukrajina po petih mesecih pogajanj dosegla z zasebnimi upniki. Kot je dejal, bo Ukrajini omogočil nadaljevanje reformnega procesa.

Kijev je bil doslej deležen kritik na račun nezadostnega napredka pri odpravljanju globoko zakoreninjene korupcije ter pri uveljavljanju potrebnih spremembe, ki bi Ukrajino uskladile z zahodnimi standardi. Predsednik EU Donald Tusk, ki se je danes prav tako sestal s Porošenkom, je pozval predvsem k hitrejšemu napredku na področju pravosodne reforme.

Porošenko se je pred obiskom v Bruslju v ponedeljek v Berlinu sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskim predsednikom Francoisom Hollandom, s katerima se je pogovarjal uresničevanju dogovora o prekinitvi ognja na vzhodu Ukrajine, podpisanega februarja v Minsku.

Obe strani poročata o številnih kršitvah in spričo novih spopadov se pojavljajo vprašanja, če bo dogovor sploh mogoče v celoti uresničiti do konca leta. Da ga je treba izpolniti, je danes poudaril tudi Juncker. "Še posebej se obračam na Rusijo, ker se zdi, da ruska stran ne izpolnjuje nalog, ki bi jih morala," je dejal.