pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Jubilej združitelja Nemčije

Deli na:
Jubilej združitelja Nemčije

Foto: Reuters

Helmut Kohl, ki je nemško vlado vodil kar 16 let in je povojni rekorder v dolžini kanclerskega staža, je včeraj dopolnil 85 let. Nemčijo je vodil v letih 1982-1998 in se je v zgodovino med drugim zapisal kot tisti kancler, ki je po 45 letih ločitve znova združil Nemčijo. Kasneje je nanj padel sum zaradi spornega financiranja njegove stranke CDU.

Kohlov dosežek številka ena je bil, da je znal izkoristiti priložnost, ki se je odprla leta 1989 s padcem Berlinskega zidu, in je nekdanjo komunistično Vzhodno Nemčijo po skoraj pol stoletja vrnil nazaj v nemško federacijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kohlovo dediščino je kasneje v veliki meri zasenčil škandal zaradi spornega financiranja njegove konservativne Krščanske demokratske unije (CDU). Na dan je namreč prišlo, da je CDU na skrivaj prejemala donacije, Kohl pa nikoli ni razkril imena donatorja. Kohl je CDU vodil od leta 1973 in vse do leta 1998.

Po upokojitvi se je umaknil iz politike in se odločil za življenje v osami. Leta 2008 je padel in od takrat je na vozičku, poleg tega pa govori s težavo in precej nerazločno, še piše dpa.

Kljub temu pa so se njegovega jubileja spomnili mnogi in ga zasuli s pohvalami.

Kanclerka Angela Merkel - Kohlova strankarska kolegica in dolgoletna varovanka, ki jo je v bistvu on pripeljal v visoko politiko - mu je v četrtek v dnevniku Bild pripisala zasluge za evropsko enotnost in ponovno združitev Nemčije in ga označila kot "blagoslov za nas Nemce".

Nekdanji ameriški državni sekretar Henry Kissinger je prav tako v četrtek v Bildu izpostavil Kohlovo vizijo "mirno združene in demokratične Nemčije v združeni Evropi". "Z nekaj drznimi potezami je ustvaril nesporno realnost tistega časa in uresničil to, kar je pred tem dolgo veljalo le za prazen up," je zapisal Kissinger.

V stranki CDU so Kohlu čestitali ter pohvalili njegove zasluge za narod in njegovo vlogo v združitvi Nemčije. "Ponosni smo, da ste bili v naših vrstah," je v čestitki zapisal generalni sekretar CDU Peter Tauber.

V četrtek je CDU na svojem sedežu v Mainzu - v prestolnici zvezne dežele Porenje-Pfalško, od koder prihaja Kohl - obesila ogromen plakat s podobo nekdanjega kanclerja in napisom "Čestitke za 85. rojstni dan!" ter obenem sedež poimenovali po njem.