Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Johnson prepričuje poslance, naj podprejo dogovor o brexitu

Deli na:
Johnson prepričuje poslance, naj podprejo dogovor o brexitu

Boris Johnson je svoj predlog označil za konstruktivnega in razumnega ter poudaril, da gre za kompromis. - Foto: Profimedia

Britanski premier Boris Johnson se po zmagoslavju ob dosegi dogovora glede brexita z Evropsko unijo sedaj sooča z možnostjo poraza v lastnem parlamentu, kjer podpora dogovorjeni ureditvi ni zagotovljena. Da bi se temu na sobotnem glasovanju izognil, Johnson danes začenja ofenzivo šarma, da bi na svojo stran pridobil zadostno število poslancev.

Enemu od glavnih zagovornikov izstopa Velike Britanije iz unije je uspelo doseči spremembo dogovora o brexitu, s čimer sedaj lažje izpolni obljubo o slovesu države 31. oktobra.

A v četrtek doseženi dogovor mora potrditi še parlament v Londonu, kjer pa večina še zdaleč ni zagotovljena, številni dogovoru celo ostro nasprotujejo. Najbolj glasne pri tem so vse glavne opozicijske stranke - laburisti, liberalni demokrati in Škotska nacionalna stranka.

Ko so premierjevi siceršnji zavezniki, severnoirska stranka DUP, v četrtek sporočili, da dogovorjene ureditve ne morejo podpreti, je parlamentarna aritmetika postala še toliko bolj zapletena.

Njihova podpora naj bi bila namreč po pisanju portala Politico ključna za enak korak 28 najbolj zagrizenih podpornikov brexita iz vrst konservativcev, ki so združeni v t. i. Evropski raziskovalni skupini (ERG). Njihovi odločitvi pa bi nato lahko sledilo še okrog 20 laburističnih poslancev, ki si prav tako želijo brexita.


Številni vidnejši člani teh skupin so bili v četrtek tiho, kar bi lahko kazalo na to, da si puščajo odprte vse možnosti. ERG bo denimo o svojem stališču razpravljala v soboto zjutraj, še piše Politico.

Johnson je v četrtek izražal prepričanje, da mu bo uspelo dogovor spraviti skozi parlament. Tega nikakor ne prepušča naključju in tako je po navedbah vira z Downing Streeta, ki ga navaja francoska tiskovna agencija AFP, že v četrtek ves dan opravljal telefonske klice, s tem pa bo nadaljeval tudi danes.

Tudi britanski BBC piše, da naj bi Johnson podporo iskal zlasti pri laburističnih poslancih, izvoljenih v okrajih, ki je večina glasovala za izstop iz unije, skupini ERG in celo 21 upornikih, ki jih je v začetku septembra izključil iz stranke. Kljub njihovemu jasno izraženemu nasprotovanju naj bi se nadaljevali celo pogovori s stranko DUP.

Težko pričakovano sobotno zasedanje parlamenta je premierjeva zadnja možnost, da pridobi soglasje poslancev pred predvidenim datumom izstopa 31. oktobra. Če bo dogovor zavrnjen, mora Johnson v skladu z nedavno sprejeto zakonodajo EU zaprositi za odlog izstopa do konca januarja 2020. San sicer vztrajno zavrača to možnost.

BBC sicer poroča, da si bo vlada v primeru poraza prizadevala za čimprejšnje volitve. Z naštevanjem notranjepolitičnih prioritet v četrtkovem nagovoru je Johnson že jasno nakazal, da je pripravljen tudi na ta scenarij.