Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA evakuirajo Afganistance, ki so delali za Američane

Deli na:
ZDA evakuirajo Afganistance, ki so delali za Američane

Ameriški vojaki pospravljajo zastavo ZDA, v kampu Anthonic v Afganistanu. - Foto: Reuters

Posebno letalo je včeraj malo po polnoči do letališča Dulles pri Washingtonu pripeljalo 221 Afganistancev, ki so delali za Američane skupaj z njihovimi družinskimi člani. Ti ljudje se ob ameriškem umiku v Afganistanu soočajo z grožnjami talibanov, ki počasi spet prevzemajo oblast v državi.

Predsednik ZDA Joe Biden je dejal, da polet pomeni pomembno prelomnico pri izpolnjevanju obljube več tisoč Afganistancem, ki so stali ob strani ameriškim vojakom in diplomatom v zadnjih 20 letih. "Rad bi se zahvalil tem pogumnim Afganistancem, da so nam stali ob strani in danes jim ponosno izrekam dobrodošlico doma," je sporočil Biden.

Ameriški kongres je v četrtek potrdil izdajo 8000 dodatnih vizumov za sprejem Afganistancev v ZDA. Gre za prevajalce in druge, ki so sodelovali z Američani v 20 letih vojne proti terorizmu. Amerika umika svoje vojake, kar bo končano do konca avgusta, talibani pa so že prevzeli nadzor nad večino ozemlja države. Od leta 2008 so ZDA sprejele že 70.000 Afganistancev.

Humanitarne organizacije se sicer pritožujejo, da še ni povsem jasnega načrta o selitvi več tisoč ljudi v ZDA in opozarjajo, da se jih ne sme pošiljati v kakšne tretje države, še posebej tja, kjer bi bili še naprej izpostavljeni grožnjam talibanov. Vlada sicer zagotavlja, da bo podobnih poletov še več.

Afganistance so po pristanku najprej testirali za koronavirus in cepili, če so izrazili to željo. Prepeljali so jih v Fort Lee v Virginiji, kjer jih čakajo zdravstveni pregledi in urejanje dokumentov ter drugih formalnosti, nato pa jih bodo naselili po ZDA s pomočjo pristojnih organizacij. Številni že imajo družinske člane v ZDA.