profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Je Trump res prenevaren, da bi mu pustili dostop do jedrskega orožja?

Deli na:
Je Trump res prenevaren, da bi mu pustili dostop do jedrskega orožja?

Fotografija je simbolična. - Foto: arhiv Reporterja

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je včeraj sporočila, da je govorila z načelnikom štaba združenih poveljstev ameriške vojske, generalom Markom Milleyjem. Zanimalo jo je, ali so sprejeli kakšne ukrepe, da predsedniku Donaldu Trumpu onemogočijo dostop do kod za izstrelitev jedrskih raket.

Pelosijeva je z generalom razpravljala o možnostih, da Trumpu tik pred koncem predsedniškega mandata preprečijo sprožitev vojne ali jedrskega napada.

"Poklicala sem Marka Milleyja za pogovor, kakšni ukrepi so na voljo, da nestabilnemu predsedniku preprečimo sprožitev sovražnosti ali dostop do sprožitvenih kod in izdajo ukaza za jedrski napad," je dejala predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa.

"Kot veste, narašča pritisk za uporabo 25. amandmaja k ustavi, kar bo podpredsedniku Miku Penceu in večini kabineta omogočilo odpoklic predsednika s položaja zaradi vzpodbujanja k vstaji in nevarnosti, ki jo še vedno predstavlja," je še dejala Pelosijeva.

Doslej je več kot sto kongresnih demokratov skupaj z le enim republikancem pozvalo k takojšnjem odpoklicu Trumpa s predsedniškega položaja. Najmanj en republikanski senator se je doslej pridružil demokratom v podpori rezervne opcije, to je novi ustavni obtožbi, čeprav se Trumpu mandat izteče že 20. januarja.



"Če predsednik takoj ne zapusti položaja, bo kongres vložil ustavno obtožbo in ga odstranil zaradi nevarnega dejanja upora," je dejala demokratka iz Kalifornije Pelosijeva.

Iz Pentagona so sporočili, da je Milley Pelosijevi razložil postopke za sprožitev jedrskega orožja, kaj več pa ni znanega.

Ameriški predsednik ima v svoji bližini v vsakem trenutku vojaškega častnika, ki nosi s seboj kovček s sistemom za izdajo ukaza za sprožitev jedrskega orožja. Kovčku rečejo "jedrska nogometna žoga". Postopek je zapleten in Trump ne more enostavno sam od sebe sprožiti jedrskega orožja.

Namestnik načelnika štaba združenih poveljstev general zračnih sil John Hyten je že pred tremi leti zagotovil, da se bo uprl izvršitvi Turmpovega ukaza o sprožitvi jedrskega orožja, če bo ocenil, da bo tak ukaz nezakonit.