Revija Reporter
Svet

Je to ženska, ki bo usodna za mladega Sebastiana Kurza?

A. Ž.

29. dec. 2018 6:00

Deli na:

Joy Pamela Rendi-Wagner je vodenje avstrijskih socialdemokratov prevzela pred novembra.

Profimedia

Avstrijski premier Sebastian Kurz je trdno v sedlo. Je najbolj priljubljen avstrijski politik, tudi njegova stranka ima največ podpore. Pamelo Rendi-Wagner, ki je pred mesecem prevzel vodenje opozicijske SPÖ, tako čaka težko delo.

Pamela Rendi-Wagner oziroma Joy Pamela Rendi-Wagner, kot je njeno celotno ime, je vodenje avstrijskih socialdemokratov prevzela pred dobrim mesecem. Za zdaj ankete ne kažejo, da lahko resno ogrozi priljubljenost Sebastiana Kurza.

Njeni kritiki v stranki za Rendi-Wagnerjevo, ki daje vtis francoske univerzitetne profesorice z okusom za modo, pravijo, da je v javnih nastopih preveč intelektualna, preveč zahaja v podrobnosti in je premalo ostra do vlade, piše nemški tednik Focus.

Avstrijski socialdemokrati so tako kot socialdemokratske stranke v drugih članicah EU zadnja leta v krizi. Velik del tradicionalnih delavskih volivcev je namreč zaradi razočaranja nad socialdemokrati začel voliti desne stranke.

Socialdemokrati so tako postavljeni pred izbiro: ali poskusiti pridobiti izgubljene volivce z levičarskim populizmom v slogu Jeremyja Corbyna ali se pomakniti v sredino.

Kot piše Focus, se SPÖ ni odločila z prvo pot, torej za  pobiranje glasov desnici, ampak za odprtje socialdemokracije volivcem Zelenih in kritičnemu meščanstvu.

Taktika Rendi-Wagnerjeva je tudi, da se izogiba temam, ki krepijo desnico. Tako je molčala glede centra za mladoletne prosilce za azil ob češki meji, ki je podoben zaporu, češ da ni želela prilivati olje na ogenj desnega populizma.

Na drugi strani je vladnemu načrtu glede oskrbe starejših postavila svoj protinačrt, ki je zelo socialdemokratsko usmerjen. Medtem ko so glavni programski poudarki avstrijske vladne koalicije povezani s temami, kot so varnost, migracije in integracije, Rendi-Wagnerjeva govori o stanovanjih, zdravju, sociali in šolstvu. To so teme,  ki so za Rendi-Wagnerjevo DNK socialdemokracije.

Rendi-Wagnerjeva ima zanimivo preteklost. Njena mama je samohranilka grškega rodu, ki se je po rojstvu hčerke izšolala za vzgojiteljico v vrtcu, njen oče pa nekdanji hipi, ki ji je tudi dal nenavadno ime Joy.

Rendi-Wagnerjeva je na rodnem Dunaju končala študij medicine, v Londonu pa naredila še magisterij iz javnega zdravja. Njen mož je diplomat Michael Rendi iz ugledne judovske rodbine. Z njim ima dve hčerki.

V času, ko je bil njen mož avstrijski veleposlanik v Izraelu, se je Rendi-Wagnerjeva tudi naučila hebrejščine.

Njen preboj v avstrijsko državno politiko ji je uspel, ko jo je nekdanji avstrijski kancler Christian Kern marca lani imenoval za ministrico za zdravje in ženske.