Revija Reporter
Svet

Je to bodoča italijanska premierka?

STA
830

28. jul. 2022 14:24 Osveženo: 14:27 / 28. 7. 2022

Deli na:

Giorgia Meloni, predsednica neofašistične stranke Bratje Italije.

Twitter

Koalicija glavnih desnih strank v Italiji je v sredo dosegla dogovor o tem, katera od njih bi po septembrskih parlamentarnih volitvah izbrala novega premierja. To bo stranka, ki ji bodo volivci namenili največ glasov, kar govori v prid skrajno desnim Bratom Italije, saj ti na desnici trenutno uživajo največ podpore, poroča bilten Politico. Giorgia Meloni, predsednica Bratov Italije, je v tem trenutku favoritinja za premierski položaj.

"Tisti, ki bo dobil največ glasov, bo predlagal premierja, Italijani bodo tisti, ki bodo odločili," je po sredinem srečanju z voditeljico Bratov Italije Georgio Meloni in Silviom Berlusconijem, nekdanjim premierjem, ki vodi desnosredinsko stranko Naprej Italija, sporočil Matteo Salvini, vodja protipriseljenske stranke Liga.

Predčasne volitve, ki sledijo nedavnemu odstopu premierja Maria Draghija, bodo v Italiji potekale 25. septembra, sodeč po anketah pa se zmaga na njih obeta desnemu bloku.

Največ podpore med Italijani trenutno uživa stranka Melonijeva, ki se ji tako nasmiha položaj prihodnje predsednice vlade. Bratje Italije so bili sicer edina večja italijanska stranka, ki ni podprla Draghijeve vlade, kar ji je pri volivcih očitno koristilo.

Po anketi časnika Corriere della Sera, objavljeni v sredo, stranko, ki vodi protipriseljensko, evroskeptično in nacionalistično politiko, podpira 23,4 odstotka vprašanih, medtem ko Liga zaostaja za deset, Naprej Italija pa za 15 odstotnih točk. Da bi lahko Bratje Italije po volitvah prevzeli oblast, potrebujejo torej podporo omenjenih dveh strank.

A na desnici so kljub načelnemu zavezništvu že vidna tudi razhajanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Melonijeva je tako v minulih dneh zahtevala, da se stranke v naprej dogovorijo o tem, kdo bo v primeru njihovega volilnega uspeha prevzel vodenje vlade, medtem ko je Salvini navijal za dogovor, po katerem bi premierja izbrala stranka z največjo podporo na volitvah. Salvini namreč po pisanju AFP računa, da se bo njegova Liga do volitev okrepila in bo prejela 20 odstotkov glasov.

Berlusconi naj bi se medtem po poročanju več italijanskih medijev bal, da bi imenovanje Melonijeve na čelo vlade odvrnilo številne "njegove" volivce, ki se bojijo skrajnih stališč Bratov Italije. Stranko Naprej Italija je v minulih dneh po razpadu Draghijeve vlade že doletel val odhodov, med drugim jo je zapustilo devet poslancev, vključno s tremi ministri, piše AFP.

Na drugi strani političnega spektra v Italiji največ podpore trenutno uživa levosredinska Demokratska stranka (PD), ki ji ankete obetajo približno enako podporo kot Bratom Italije. A tudi ta bi za prevzem oblasti potrebovala podporo drugih progresivnih strank, kar pa utegne biti težava, piše AFP.

Vodja PD Enrico Letta je ta teden sporočil, da si želi na jesenskih volitvah nastopiti kot vodilni kandidat levosredinske koalicije. Kot je dejal, upa, da se bo oblikovala široka skupina strank, ki bo zaustavila vzpon desnice v Italiji. "Na volitvah bomo zmagali bodisi mi bodisi desnica, neodločenega izida ne bo," je poudaril in prihajajoče volitve označil za najpomembnejše doslej.

Sredin dogovor na desnici je medtem Letta po pisanju Politica komentiral z besedami, da sta se Berlusconi in Salvini očitno odločila, da se "dokončno predata Melonijevi".