profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Nika Zorjan Revija Stop

Nika Zorjan: To je himna za vse, ki si drznejo ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Melonijeva in Berlusconi se že prepirata, komu pripada katero ministrstvo

Deli na:
Melonijeva in Berlusconi se že prepirata, komu pripada katero ministrstvo

Silvio Berlusconi, najdlje vladajoči človek v Italiji po drugi svetovni vojni, se po 18 letih vrača med evropske poslance - Foto: STA

Oblikovanje nove italijanske vlade kljub prepričljivi večini desnice ne teče gladko. V preteklih dneh je izbruhnil spor med verjetno premierko, vodjo Bratov Italije, Giorgio Meloni in vodjo stranke Naprej Italija Silviom Berlusconijem. Danes bosta skušala nesoglasja rešiti na srečanju v živo.

Razlog za spor je zasedba ministrskih položajev v prihodnji vladi. Meloni namreč ne želi ključnih položajev v njej prepustiti kandidatom Berlusconijeve stranke, ki je na volitvah dobila dve tretjini glasov manj kot njeni Bratje Italije.

86-letnega Berlusconija je to tako razburilo, da na glasovanju za predsednika senata prejšnji četrtek ni podprl kandidata Bratov Italije Ignazia La Russe, ki je bil nazadnje izvoljen z nekaj glasovi iz vrst opozicije.

Ob tem so mediji objavili fotografijo listka, ki ga je imel Berlusconi pri sebi med glasovanjem v senatu, na njem pa je bilo na roko napisano, da se Meloni obnaša arogantno, ošabno in žaljivo.

Prihodnja premierka se je v petek na to odzvala z besedami, da bi moralo na listku pisati še, da se ne pusti izsiljevati.

Danes popoldne se bosta Meloni in Berlusconi srečala v Rimu in skušala rešiti spor. "Niti Silvio Berlusconi niti Giorgia Meloni ne razmišljata o tem, da bi zaradi osebnih nesoglasij prekinila sodelovanje, ki je v interesu Italije," je za današnjo izdajo časnika Corriere della Sera dejal tesen sodelavec Melonijeve Guido Crosetto.



Zanikal je, da bi Bratje Italije razmišljali o tem, da bi vlado oblikovali s kom drugim, češ da nihče ne pozna bolj izzivov in težav, s katerimi se soočajo podjetniki, kot Berlusconi.

Ta teden, predvidoma v četrtek, naj bi v Italiji po pričakovanjih stekli uradni pogovori o novi vladi. Medtem v medijih že krožijo imena prihodnjih ministrov. Na čelu gospodarskega ministrstva naj bi bil dosedanji minister za industrijo iz vrst Lige Giancarlo Giorgetti, zunanje ministrstvo naj bi prevzel Antonio Tajani iz Naprej Italija. Minister za gospodarski razvoj naj bi postal nekdanji šef združenja industrialcev Confindustria Antonio D'Amato.

Vodja Lige Matteo Salvini naj bi po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa postal minister za infrastrukturo, Adolfo Urso iz Bratov Italije pa naj bi bil novi obrambni minister.

Potem ko so v italijanskem parlamentu prejšnji teden izvolili predsednika obeh domov, bodo v sredo volili še podpredsednike, med katerimi naj bi dva prišla iz vrst opozicije.

Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA namerava levosredinska Demokratska stranka za položaj predlagati borca za pravice istospolnih Alessandra Zana. V stranki so pojasnili, da naj bi bil protiutež predsedniku poslanske zbornice iz vrst Lige Lorenzu Fontani, ki nasprotuje mavričnim družinam ter se zavzema za omejitev pravice do splava.