Revija Reporter
Svet

Neofašistka in sovražnica slovenske manjšine Giorgia Meloni bo morda naslednja italijanska premierka

STA
2 915

24. avg. 2022 7:47 Osveženo: 7:50 / 24. 8. 2022

Deli na:

Giorgia Meloni

Profimedia

Voditeljica italijanske skrajno desne stranke Bratje Italije Giorgia Meloni je volilno kampanjo pred septembrskimi parlamentarnimi volitvami včeraj začela v Anconi, kjer je množici navdušenih podpornikov zagotovila, da je pripravljena in sposobna prevzeti vodenje italijanske vlade, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Menim, da lahko vodim nacionalno vlado," je Giorgia Meloni, ki glede na javnomnenjske raziskave velja za glavno favoritko za premierski položaj, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala več kot tisoč podpornikom. Ti so jo pozdravili z vzkliki "Giorgia, Giorgia!" in mahali s strankarskimi zastavami.



"Potrebujemo vlado ljudi, ki nimajo gospodarjev in jih ni mogoče izsiljevati. Verjamem, da lahko vodim takšno vlado. Tisti, ki so poskusili, vedo, da se ne bomo pustili ustrahovati, izsiljevati ali kupiti," je izjavila 45-letna Rimljanka.

Za začetek kampanje so Bratje Italije izbrali Ancono, mesto ob Jadranskem morju in glavno mesto dežele Marke. Predsednik dežele Francesco Acquaroli je član stranke, kar po besedah Melonijeve dokazuje, da je stranka sposobna vladati.

Janšev nož v hrbet Slovencem v Italiji: na Bled je povabil neofašistko in sovražnico slovenske manjšine Giorgio Meloni

Kot je dejala, so namreč Bratje Italije pokazali, da so sposobni dati dogovore, ki jih levica ni bila sposobna dati že desetletja, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Zagotovila je, da se stranka ne bo zavzemala za izstop Italije iz EU. "Ne želimo izstopiti iz EU. Imamo problem z naraščajočimi cenami energije. EU, ki je poskrbela za vse, tudi za kuhanje žuželk, ni razmišljala o pripravi resne energetske strategije. To ne pomeni, da želimo izstopiti iz EU, vendar se moramo soočiti z dejanskim stanjem. Ne zanima nas, kako kuhati žuželke, ampak kako prižgati luči," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA med drugim dejala Melonijeva.

Desnosredinsko zavezništvo, v katerem so poleg skrajno desnih Bratov Italije še populistična Liga Mattea Salvinija in desnosredinska Naprej Italija nekdanjega premierja Silvia Berlusconija, ima po javnomnenjskih raziskavah na volitvah dobre možnosti za osvojitev parlamentarne večine, Bratje Italije pa bi s približno 24-odstotno podporo postala najmočnejša stranka.