Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Janša obisk v Rusiji začel s srečanjem pri direktorju Gazproma

Deli na:
Janša obisk v Rusiji začel s srečanjem pri direktorju Gazproma

Foto: Bobo

Predsednik vlade Janez Janša je danes prispel na dvodnevni delovni obisk v Rusijo. V Moskvi se je najprej srečal s predsednikom uprave ruskega plinskega giganta Gazprom Aleksejem Millerjem, nato pa ga bo sprejel ruski predsednik Vladimir Putin. Z njim bosta govorila o odnosih med državama, predvsem o krepitvi gospodarskega sodelovanja.  

Miller in direktor družbe Plinovodi Marjan Eberlinc bosta v prisotnosti Janše in ruskega premiera Dmitrija Medvedjeva v torek podpisala sklep o končni investicijski odločitvi družbenikov podjetja Južni tok Slovenija, ki predstavlja dokončno odobritev gradnje slovenskega dela plinovoda Južni tok. Ta bo ruski plin prek Bolgarije, Srbije, Madžarske in Slovenije pripeljal v Italijo.

Gradnja skoraj 2500 kilometrov dolgega plinovoda Južni tok se bo predvidoma začela decembra letos, končana pa naj bi bila do leta 2015. Naložba v Sloveniji, kjer gradnje ni pričakovati pred letom 2014, je vredna milijardo evrov. Preko Južnega toka bodo lahko v Evropo letno dobavili 63 milijard kubičnih metrov plina.

Janšev obisk v Rusiji je namenjen krepitvi dvostranskih odnosov in gospodarskega sodelovanja. Premiera v Moskvi spremlja gospodarska delegacija, v kateri je okoli 40 slovenskih gospodarstvenikov. Z njimi in predstavniki slovenske poslovne skupnosti v Moskvi se bo Janša srečal že danes zvečer, v torek pa bo vzporedno s srečanjem med Janšo in Medvedjevom potekala tudi slovensko-ruska poslovna konferenca.