908475_154-hitra_cesta_rebrnice Svet24.si

»Dvajset let sem prevoznik, a česa takega še ...

nevihta, obala, izola Svet24.si

Na jadranski obali bo zavladala močna burja, ...

rt konj smokvica vela rogoznica Necenzurirano

Našli smo lastnika jahte, ki jo je potopil pijani...

marjan podobnik-SASO RADEJ006 Reporter.si

Podobniku so grozili z likvidacijo: »Vredni ste ...

Elšnik Delius Ekipa24.si

Razkrivamo: Vodstvo Olimpije prižgalo rdečo ...

brajde1 Njena.si

Ozadje istrske pesmi Brajde, ki je prevzela ...

damir krznar celje af Ekipa24.si

"Imam ogromen glavobol!" Celjani pred drugim ...

Svet

Izrael poziva civiliste, naj zapustijo Rafo

Deli na:
Izrael poziva civiliste, naj zapustijo Rafo

Guterres je znova pozval Izrael, naj ne izvede ofenzive na Rafo. - Foto: Profimedia

Izraelska vojska je pred pričakovano ofenzivo na Rafo danes pozvala okoli 100.000 civilistov, naj se umaknejo iz vzhodnega dela mesta. Velika večina okoli 1,5 milijona Palestincev v tem kraju na skrajnem jugu Gaze je notranje razseljenih iz preostalih delov uničene enklave. Izrael vztraja, da gre tokrat le za začasen ukrep.

Izraelska vojska je pojasnila, da civiliste "spodbuja", naj odidejo proti "humanitarnim območjem", poročajo tuje tiskovne agencije. Gre le za začasen poziv v okviru operacije z omejenim obsegom, trdijo izraelske sile, ki so napovedale, da bodo prebivalce k umiku pozivali z letaki, sporočili SMS, telefonskimi klici in medijskimi objavami v arabščini.

Skupno želijo z območja umakniti okoli 100.000 civilistov, je novinarjem povedal tiskovni predstavnik vojske.

Številni Palestinci se bodo tako vnovič morali umakniti pred izraelskimi silami, ki so sicer ob začetku ofenzive v Gazi ravno južno polovico enklave označile kot varno območje.

Kljub temu je izraelska vojska s kopna in zraka redno ciljala tarče vzdolž enklave, Rafa pa je bila doslej edini večji kraj, kjer Izrael ni izvedel kopenske ofenzive.Zaradi katastrofalnih humanitarnih razmer v Gazi so številne države, vključno s Slovenijo, Izrael pozivale, naj opustijo idejo napada na Rafo.

K temu je izraelski državni vrh v nedeljo med obiskom v Jeruzalemu pozvala tudi zunanja ministrica Tanja Fajon.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je kljub temu redno obljubljal, da bodo izraelske sile vstopile tudi v Rafo, saj da je to edini način za uničenje palestinskega islamističnega gibanja Hamas, ki je izvedlo vdor v Izrael 7. oktobra lani, med katerim je bilo ubitih več kot 1100 ljudi, večinoma civilistov.

Rafa, ki se nahaja ob meji z Egiptom, je bila nazadnje v nedeljo tarča izraelskega obstreljevanja, v katerem je bilo ubitih najmanj 22 ljudi, vključno z osmimi otroki. Skupno število smrtnih žrtev sedemmesečne ofenzive v Gazi je preseglo 34.600.