stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Izrael bo na Zahodnem bregu gradil 430 novih domov za naseljence

Deli na:
Izrael bo na Zahodnem bregu gradil 430 novih domov za naseljence

Foto: Reuters

Izraelska vlada je včeraj objavila razpis za gradnjo 430 novih domov za naseljence na okupiranem Zahodnem bregu. To je prva napoved sporne gradnje od oktobra 2014, ki pa verjetno ne bo zadnja pred izraelskimi parlamentarnimi volitvami 17. marca, je včeraj ocenila izraelska nevladna organizacija Terrestrial Jerusalem. Palestinci so gradnjo obsodili.

"To je odprtje naseljenskih zapornic," je ocenil vodja omenjene skupine, ki spremlja sporno gradnjo, Daniel Sajdeman. Kot je dodal, bodo nove domove gradili v štirih obstoječih naselbinah na Zahodnem bregu. Po njegovem mnenju pa bo izraelska vlada kmalu razgrnila tudi nove načrte za gradnjo v priključenem vzhodnem Jeruzalemu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po mnenju Sajdemana premier Benjamin Netanjahu z objavo razpisov za gradnjo z drugimi desno usmerjenimi strankami pred volitvami tekmuje za glasove naseljencev. "To bi le težko bilo naključje," je menil.

Palestinske oblasti so napoved že obsodile in menijo, da gre za del širše vojne proti Palestincem. "To je vojni zločin, zaradi katerega bi moralo vprašanje naselbin priti pred Mednarodno kazensko sodišče," je dejal predstavnik Palestinske osvobodilne organizacije Vasel Abu Jusef.

Načrtovano gradnjo novih domov za naseljence pa so včeraj obsodili tudi v Washingtonu in Bruslju. Ti načrti bodo spodkopali varnost Izraela in še povečale napetosti v regiji, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila tiskovna predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Jen Psaki.

Dodala je še, da so tovrstni načrti Izraela v nasprotju z mednarodnim pravom in kontraproduktivni glede iskanja rešitve v smeri vzpostavitve dveh držav. Menila je, da bo to še povečalo mednarodno izolacijo Izraela.

Podobno meni tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini. Izrael bi moral razpis umakniti in prenehati s širjenjem naselbin, so za dpa povedali v uradu Mogherinijeve.