premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

morski pes, avstrijska turistka Svet24.si

Morski pes avstrijski turistki odgriznil nogo in ...

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

Domen in Luka Odkrito.si

Veste, kdo sta ta dva SLOVENCA? Sta SVETOVNO ...

doncic-cuban Ekipa24.si

Nor prizor iz Cubanove pisarne: Gledal Dončića, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Iz Ukrajine je doslej v EU pribežalo najmanj dva milijona otrok, številni brez spremstva

Deli na:
Iz Ukrajine je doslej v EU pribežalo najmanj dva milijona otrok, številni  brez spremstva

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Iz Ukrajine je doslej v EU pribežalo najmanj dva milijona otrok, številni med njimi brez spremstva, in prednostna naloga EU je, da poskrbi zanje, sta danes v Evropskem parlamentu poudarili podpredsednica Evropske komisija Dubravka Šuica in komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson. Pomen ustrezne zaščite so izpostavljali tudi poslanci.

Kot je izpostavila Šuica, so danes v Ukrajini otrokom kratene osnovne pravice, vključno s pravico do življenja. Po besedah Johanssonove je bilo doslej v ruski agresiji na Ukrajino ubitih 158 otrok, še veliko več je bilo ranjenih. Navedla je primer dveh otrok, ki sta bila ubita med poskusom bega iz Buče.

Dogajanje v tem mestu, kjer naj bi ruske sile izvedle množične poboje, je izpostavila tudi Šuica. "Te grozljive podobe ne smejo in ne bodo ostale brez odgovora, storilci teh zločinov ne smejo ostati nekaznovani," je dejala.

Znotraj Ukrajine sta sicer po njenih besedah nujni vzpostavitev humanitarnih koridorjev za evakuacijo najranljivejših in dostava pomoči, ob prihodu iz države pa sta zanje ključnega pomena vsa potrebna zaščita in podpora.

Obe govornici sta ob tem opozorili na visoko tveganje za zlorabe in izkoriščanje, ki so mu pri begu izpostavljeni zlasti mladoletni brez spremstva. Potem ko so ubežali pred eno nevarnostjo, namreč nanje preži druga - nevarnost trgovine z ljudmi.

Johanssonova je navedla, da litovske oblasti preiskujejo možno trgovino z ljudmi v primeru 43 otrok z namenom posvojitve. Čeprav ni še noben primer potrjen, vemo, da je grožnja resnična, je dejala.


Obe predstavnici komisije sta izpostavili izjemen pomen registracije beguncev. "Naša prednostna naloga je sedaj registracija, registracija, registracija - moramo vedeti, kjer so ti otroci, vseh dva milijona, niti eden ne sme manjkati," je dejala Johanssonova.

Po njenih besedah je treba registrirati tudi ponudnike namestitev in prevoza, da bodo begunci vedeli, kdo je varen.

Johanssonova je izpostavila, da so otroci tudi v središču načrta v desetih točkah, ki ga trenutno izpolnjujeta komisija in francosko predsedstvo Svetu EU. Šuica pa je zagotovila, da bodo naredili vse, da bo za otroke dobro poskrbljeno, kot ključno pri tem je med drugim izpostavila izobraževanje in zdravstveno oskrbo.

Evropski poslanci so v razpravi izpostavljali trpljenje ljudi v Ukrajini, pa tudi zadnje dogodke v Buči, in pozivali h kaznovanju odgovornih. Prav tako pa so poudarjali pomen zaščite otrok, ustrezno registracijo vseh beguncev in obenem nujnost dostopa do izobraževanja za mlade.

Milan Zver (EPP/SDS) je poudaril pomembno vlogo, ki jo lahko pri tem odigra program Erasmus. Njegovo delovanje je sicer po njegovem prepričanju treba razširiti, da bi pomagal tudi razseljenim znotraj Ukrajine.

Nekateri poslanci so sicer izražali tudi razočaranje, da v današnji razpravi ni sodeloval predstavnik Sveta EU, ki mu trenutno predseduje Francija.