pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Iz Harkova proti Nizozemski poleteli prvi letali s posmrtnimi ostanki

Deli na:
Iz Harkova proti Nizozemski poleteli prvi letali s posmrtnimi ostanki

Foto: Reuters

Z letališča v Harkovu na vzhodu Ukrajine sta okoli 11. ure po srednjeevropskem času poleteli prvi letali s posmrtnimi ostanki žrtev četrtkovega strmoglavljenja malezijskega letala. Pred vzletom nizozemskega in avstralskega vojaškega letala, na katerih je kakih 40 krst, so pripravili manjšo žalno slovesnost.

Kratke žalne slovesnosti v Harkovu, s katero so lesene krste s posmrtnimi ostanki pospremili na transportni letali, so se udeležili predstavniki ukrajinske vlade, Nizozemske, Malezije in Avstralije ter tudi ukrajinski vojaki. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je dogodek v živo prenašala nizozemska televizija.

Letali na vojaškem letališču v Eindhovnu pričakujejo okoli 16. ure po srednjeevropskem času. Takrat se bodo žrtvam poklonili z minuto molka, po državi bodo tudi zadoneli cerkveni zvonovi. Na Nizozemskem je sicer danes dan žalovanja za 193 nizozemskimi žrtvami četrtkovega strmoglavljenja. Gre za prvi nacionalni dan žalovanja v tej državi v zadnjega pol stoletja, piše dpa.

Ob svojcih žrtev bodo krste v Eindhovnu pričakali nizozemski premier Mark Rutte ter nizozemska kralj in kraljica Willem-Alexander in Maxima, pa tudi predstavniki ostalih devetih držav, od koder prihajajo žrtve.


Omenjeni letali bosta v prihodnjih dneh, predvidoma do petka, iz Harkova na Nizozemsko prepeljali vse žrtve. Te bodo nato z letališča v Eindhovnu prepeljali v sto kilometrov oddaljeno vojašnico Kaporaal van Oudheusden v Hilversumu, kjer bo potekala identifikacija.

Po opravljeni identifikaciji - v kateri bodo sodelovali tudi avstralski strokovnjaki, saj je na letalu umrlo 37 Avstralcev - bodo posmrtne ostanke žrtev vrnili svojcem po vsem svetu. Po besedah Rutteja bi identifikacija lahko trajala več tednov ali mesecev.

Boeing 777 malezijske letalske družbe Malaysia Airlines, ki je letel iz Amsterdama v Kuala Lumpur, je v četrtek strmoglavil na vzhodu Ukrajine, ki je pod nadzorom proruskih separatistov. Verjetno ga je zadela raketa, ki so po prepričanju mnogih izstrelili uporniki. Uporabili naj bi raketo, ki so jo dobili od Rusije. Moskva za sestrelitev krivi Kijev.

Od skupno 298 žrtev naj bi sicer proruski separatisti, ki nadzorujejo območje, kjer je strmoglavilo letalo, na vlaku v Harkov poslali le kakih 200 trupel, čeprav se je sprva govorilo, da je na vlaku dobrih 280 trupel.