pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Airbus A320 - eno najbolj prodajanih letal

Deli na:
Airbus A320 - eno najbolj prodajanih letal

Foto: Airbus

Airbus A320 je enonadstropno dvomotorno reaktivno potniško letalo, ki ga izdeluje evropski proizvajalec letal Airbus. Sodi med najbolj prodajane tipe letal na svetu, z njim pa je letela tudi slovenska letalska družba Adria Airways. Letalo, ki sprejme od 150 do 180 potnikov, je doslej veljalo za enega varnejših.

Krstni polet Airbusa A320 so opravili februarja 1987, marca 1988 pa je prišel tudi na trg. Postal je najbolje prodajano Airbusovo letalo, saj so jih doslej po svetu naročili več kot 11.500.

Med prvimi kupci in operaterji Airbusa A320 je bila tudi Adria Airways. Pri Adrii so se pohvalili, da so bili prva letalska družba na svetu, ki je leta 1989 z njim poletela v potniškem prometu. Letalo Alfa je bilo 43. po vrsti z montažne linije v Toulousu.

A320, ki ima dolet do okrog 6000 kilometrov, uporablja tudi veliko nizkocenovnih prevoznikov. Med njimi je tudi Lufthansin nizkocenovnik Germanwings, katerega letalo je danes strmoglavilo v francoskih Alpah s 148 ljudmi na krovu.

A320 je bil prvi ozkotrupni model Airbusa, ob nastanku pa je bil revolucionaren in je pretresel trg potniških letal tega razreda, v katerem sta takrat prevladovala ameriška proizvajalca Boeing in McDonnell Douglas.

Glavna novost, ki jo je prinesel A320, sta bili stranski krmilni palici namesto volanskih krmil v pilotski kabini, poleg tega so prvič so v letalu za podzvočne hitrosti uporabili sistem električnega krmiljenja fly-by-wire. Pri konstrukciji so prav tako prvič pri potniškem letalu v velikem obsegu uporabili kompozitne materiale.

Trenutno je po svetu v uporabi 6191 letal tega modela, doslej pa so prepeljala že več kot šest milijard potnikov.