državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Iz bolnišnice še druga medicinska sestra, ki se je v Dallasu okužila z ebolo

Deli na:
Iz bolnišnice še druga medicinska sestra, ki se je v Dallasu okužila z ebolo

Foto: Reuters

Iz bolnišnice Emory v Atlanti so včeraj odpustili 29-letno medicinsko sestro Amber Vinson, ki se je med nego doslej edine smrtne žrtve ebole v ZDA okužila s tem nevarnim virusom. Thomas Eric Duncan je umrl 8. oktobra v dallaški Prezbiterijanski bolnišnici.

Zdravljenja Vinsonove in njene kolegice Nine Pham, ki se je z ebolo prav tako okužila od Duncana, niso zaupali zdravnikom na njunem delovnem mestu v Dallasu.

Phamovo so zdravili v Nacionalnem inštitutu za zdravje pri Washingtonu in pred dnevi je ozdravela, za darilo pa jo je celo obiskal predsednik ZDA Barack Obama.

Tudi Vinsonova, ki je tik pred izbruhom bolezni potovala z letalom in s tem povzročila preplah v ZDA, je bila proglašena za zdravo že pred dnevi, na izpustitev iz bolnišnice pa je čakala do včeraj, ker je bila še malce šibka.


Vinsonova je že najela odvetnika, saj ni jasno, kdo vse jo utegne preganjati, ker je pred izbruhom bolezni potovala v Cleveland z letalom. Potovala je sicer z dovoljenjem Centra za nadzor nalezljivih bolezni (CDC).

Odvetnika, a iz drugih razlogov, ima tudi medicinska sestra Kaci Hickox, ki so ji po karanteni v New Jerseyju karanteno sedaj odredili tudi v domačem Mainu.

Hickoxovo so zaprli v karanteno v petek, potem ko sta se guvernerja New Yorka in New Jerseyja odločila, da uvedeta obvezno 21-dnevno izolacijo za vse, ki prihajajo iz zahodne Afrike in so imeli stik z bolniki z ebolo.

Hickoxova trdi, da so ji s karanteno kršili človekove pravice, povrhu pa naj bi se do nje še nesramno in osorno obnašali, kot da je kriminalka in ne humanitarna delavka. Guverner New Jerseyja Chris Christie, ki bi rad postal novi predsednik ZDA, je povrhu še lagal v medijih, ko je trdil, da je kazala simptome bolezni. Zato se je Hickoxova odločila tožiti.